1 червня: це цікаво знати

1 Червня 2020 10:11

«Шукаємо щастя по країнах, столiттях, а воно скрiзь i завжди з нами; як риба в водi, так i ми у ньому, i воно бiля нас шукає нас самих. Нема його нiде вiд того, що воно скрiзь. Воно схоже до сонячного сяйва – вiдхили лише вхiд у душу свою».
Григорій Сковорода

От нарешті вже і літечко на порозі. Починається воно з місяця, про який говорять, що він літо зарум’янив. Адже якраз протягом червня масово цвітуть квіти, червоніють суниці та черешні, а також найяскравіше світить сонце, бо ж з 20 по 22 червня настає період найвищого сонцестояння, коли день удвічі перевищує ніч. До речі, дослідники вважають, що всі ці природні явища, тобто, червоніння плодів, лягли в основу назви першого місяця літа. Хоча у народі кажуть, що назва «червень» походить від комах-червеців, яких колись збирали у червні і використовували для виготовлення фарби.

За церковним календарем, 1 червня вшановують священномучеників Патрикія, єп. Пруського, і з ним трьох пресвітерів: Акакія, Менандра і Полієна; преподобного Корнилія, чудотворця Комельського; благовірного вел. кн. Димитрія Донського; преподобного Корнилія, ігум. Палеостровського, Олонецького; благовірного кн. Іоана Углицького; преподобного Сергія Шухтомського; мученика Калуфа Єгиптянина; преподобного Іоана, єп. Готфського.

Наші пращури помітили, якщо перші два дні червня йде дощ – весь місяць сухим, а літо теплим буде. А якщо літо розпочинається з холодів, то наступні 40 днів будуть холодними. Спостерігали також за пташиним царством: якщо ворони сідають дзьобами в одну сторону – до сильного вітру.

Іменинниками 1 червня є:
Іван, Сергій, Корнилій, Гнат, Онуфрій, Патрицій.

1 червня народились:

1863 – Марія Грінченко (Чайченко, Загірня) – українська письменниця, перекладачка, дружина і помічниця Б. Грінченка. Авторка віршів, збірок оповідань, повісті «В шахтах», науково-популярних брошур, спогадів про І. Нечуй-Левицького, В. Самійленка.

1902 – Зоя Гайдай – українська оперна співачка (сопрано), педагог.

1966 – В’ячеслав Хурсенко – український співак, композитор, автор-виконавець пісень: «Соколята», «На острові чекання», «Сповідь», «Панує ніч», «Я тебе розлюбив», «Віра, Надія, Любов», «Шалений час», «До рідного дому» та ін.

Події 1 червня в Україні:

1892 – у Києві пущено перший електричний трамвай.

Події 1 червня:

1831 рік – під час дослідження Арктики англійський мандрівник Джеймс Кларк виявив місцезнаходження Північного магнітного полюсу Землі.
1845 рік – зафіксовано рекордний за дальністю переліт домашнього голуба – він подолав відстань довжиною 11 тисяч кілометрів (Намібія – Лондон) за 55 днів.
1862 рік – рабство в США заборонене на всій території країни.
1938 рік – у США вийшов 1-е число журналу коміксів «Action Comics», в якому з’явився славнозвісний нині Супермен. Авторами коміксу були Джеррі Сігел і художник Джо Шустер, а за сюжетну основу взято біблейну легенду про Мойсея, батьки якого, щоб врятувати життя сину, були змушені підкинути його чужим людям. Перша новела коміксу розповідала про народження маленького хлопця на ім’я Кал-Ел на планеті Криптон, якого незадовго до вибуху планети ракетою відправили на Землю. Перші примірники «Action Comics» коштували 10 центів, а 1995 на аукціоні за них давали вже по 75 тисяч доларів.
1980 рік – почав роботу перший цілодобовий інформаційний канал Cable News Network (CNN), який, за словами його власника Теда Тернера, буде в ефірі «до кінця цього світу».

1 червня святкують:

  • Міжнародний день захисту дітей.
  • Всесвітній день батьків.

Чи знаєте ви, що:

Всі діти народжуються занадто рано. Серед більшості біологів поширена думка, що діти повинні набагато довше часу залишатися в утробі матері для розвитку. Адже мозок новонародженого у 4 рази менший за мозок дорослої людини. Знаючи цей факт, часто, перші 3 місяці життя дитини, педіатри називають «четвертим триместром вагітності».

На розвиток мозку дитини впливають реакції батьків. Мозок дитини здатен використовувати реакції тих людей, які піклуються про неї. Це допомагає мозку розвиватися.

Змусити дитину не плакати неможливо. Незалежно від того, чи отримують діти потрібний відгук від батьків, чи ні, вони найсильніше плачуть у двохмісячному віці.

Мозок немовлят розвивається дуже швидко. Після появи на світ мозок людини розвивається з величезною швидкістю. Вже до 1-го року він становить 60% щодо мозку дорослої людини. Як правило, коли дитину віддають в дитячий садочок, то її мозок вже має «готовий розмір», проте, він ще не припиняє свого розвитку, і розвивається приблизно до 25 років. Але навіть після досягнення цього віку, головний мозок може змінюватися як в кращий, так і в гірший бік.

Джерело: spektrnews