5 червня — день святого Леонтія: історія, традиції та прикмети свята

5 Червня 2020 12:06

Остерігайтеся сьогодні дотиків чужих людей

У православному світі 5 червня згадують святителя Леонтія єпископа Суздальського та Ростовського. Дату у народному календарі називають Леонтій-огірочник або просто день Леонтія Конопляника.

Ким був святий Леонтій?

Жив Леонтій в XI столітті. Народився в Константинополі, а чернечий постриг прийняв у Києво-Печерській Лаврі.

На Ростовській землі він здійснив свій рівноапостольний подвиг. У ті роки вся ця область була заселена язичниками. Дуже люто Леонтій дотримувався заповіді апостолів і прикладав усі зусилля до того, щоб навернути до християнської віри місцеве населення.

При цьому йому постійно загрожувала небезпека — Леонтія проганяли з міста, жорстоко били. Але свою справу він виконував вірно й непохитно. Дуже багато до нього потяглося місцевих ростовських людей, які згодом прийняли християнство і пройшли обряд Хрещення.

Які на цей день існують традиції і обряди?

Дата 5 червня отримала в народі назву «конопляник» або «огірочник», тому що цей день вважався останнім строком для посадки огірків і конопель. Пізніше цього робити вже не можна, інакше врожаю не вийде.

Сьогодні цілителі і знахарі виліковують проблеми зі спиною і шлунком за допомогою конопляної олії.

А використовуючи конопляне насіння, в цей день можна провести простий обряд для захисту свого будинку від нечистої сили. Для цього необхідно розкидати насіння по всіх кутках будинку і не збирати його протягом трьох днів. Після чого змести його віником на совок, винести подалі від будинку в безлюдне місце і закопати.

При відвідуванні храмів виявляйте сьогодні особливу обережність!

Ми часто помиляємося, коли приходимо в храм. Думаємо, що знаходимося тут під повним Божим захистом і ніякі чорні чаклуни і маги нам не страшні. Але для відьом та інших представників темних сил церква є тим ідеальним місцем, де на розслаблену в своїх думках людину з легкістю можна навести негатив.

Саме тому, перебуваючи в церкві, необхідно проявляти особливу обережність:

1. Щоб ніякі лиха не передалися на вас в храмі, скажіть одразу при вході в нього такі слова:

«Господь один у трьох лицях він єдиний. Збереже мене і оборонить. Яким в храм я увійшов, таким і додому пішов. В ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа. Амінь».

2. Проявляйте особливу обережність стосовно тих людей, які під час служби до вас підходять, і настирливо про щось просять, щось пропонують. Так вони можуть скидати на вас свої хвороби, біди і проблеми.

3. Пам’ятайте, що церковні свічки — це дуже потужний інструмент, з допомогою якого можна передати на вас великий потік енергії, у тому числі й негативної. Коли встановлюєте свічку, стежте за тим, щоб ніхто не чіпав її, не загасив і вже тим більше не забрав.

4. Ніколи не прислухайтеся в храмі до сторонніх людям, навіть якщо вони постійно намагаються вам щось підказати і чогось навчити. Всякі бабусі й тітоньки можуть таких порад вам надавати, що замість благодаті Господа візьмете на себе купу проблем. Тільки священнослужитель може бути для вас авторитетом у будь-яких питаннях.

5. Не бажано входити в церкву через головні центральні ворота, бо саме через них вносять небіжчиків на відспівування. Саме під час цих ритуалів, які супроводжують похоронний обряд, чорні маги і чаклуни творять свої страшні справи. Намагайтеся заходити через маленьку непримітну хвіртку.

6. Остерігайтеся дотику до вас чужих сторонніх людей. Особливо якщо вони намагаються зробити це занадто явно. Категорично варто уникати дотиків за шию, обличчя, живіт, груди, голову і плечі.

Таким впливом чорний маг може забрати у вас силу та здоров’я, а натомість віддасть свій негатив і проблеми. Якщо ж до вас все-таки хтось доторкнувся, то реакція має бути миттєвою — також торкніться цієї людини, як ніби повертаєте її все назад.

Прикмети погоди на 5 червня

  • Якщо сьогодні вранці особливо сильно пахне трава, значить, найближчими днями чекає гарна тепла погода. А якщо, коли сонечко сходить, занадто душно, то чекайте зливу.
  • Якщо багато оводів розліталося 5 червня, то можна чекати багатого огіркового врожаю.
Джерело: ukr.media