8 червня — Карп Корополов: історія, традиції та прикмети свята

8 Червня 2020 10:21

Вважається, що святий 8 червня надає допомогу в ловлі риби.

Карп Корополов кожен рік припадає на 8 червня. В цей день служителі церкви проводять служби в пам’ять про святих Карпа і Алфея. А жителі Русі вплели в це свято свої звичаї і традиції. Приміром, від імені святого пішло повір’я, що в цей день єпископ благословляє рибалок на хороший улов. І причому, якщо на гачок попадається риба короп — це знак великої удачі.

Історія свята

Святий єпископ Карп був одним з перших, хто проповідував вчення Ісуса в першому столітті нашої ери. Він був учнем самого апостола Петра і провів багато часу з ним поруч, навчаючись Слову Божому. Карп ще за життя був зарахований до лику святих і багатьох людей привів до віри і життя за праведними законами. До кінця першого століття Карп став єпископом у місті Берії. Історичні джерела розходяться в думці про загибель святого. За однією версією — Карп загинув від рук іудей, з іншого — мирно помер у глибокій старості. За життя відрізнявся глибокою і непохитною силою віри і великим терпінням.

Історія народного святкування йде корінням в язичницькі звичаї. На початку літа було заведено задобрювати духів річок і здійснювати обряди жертвопринесення. Вбитих тварин кидали у воду і молилися духам, щоб був хороший улов на рибалках, і річка не забирала жителів найближчих селищ.

Традиції та обряди

З приходом християнства звичай задобрювання духів переродився у звичайне підгодовування риби перед риболовлею. У день Карпа чоловіки приходили на берег річок і водойм, молилися святому єпископу Карпу і кидали у воду улюблені ласощі риб. Після таких обрядів, риболовля вважалася благословенною, і чоловіки приймалися ловити рибу.

Господині в цей день запрошували додому пічників, які оглядали димоходи і проводили чистку печей. Після роботи, за традицією пічника потрібно було пригостити пирогом, перший шматочок якого відправлявся за піч, як частування для домовика. На Русі вірили, що домовики живуть за піччю або під нею. Під час пічних робіт, домовика турбували, а щоб його не дратувати, намагалися задобрити шматочком короваю. Пічників дуже поважали за їх труди і «зв’язок» з будинковими, їх робота оцінювалася дорого і завжди супроводжувалася частуваннями та подяками.

У цей період літа активно цвіте шипшина, слов’яни вірили, що запах квітів володіє цілющими властивостями. У цей день треба подихати повітрям поруч з квітучим кущем і винести глиняний посуд, який за зиму набував прілого запаху. Шипшина вважалася оберегом від хвороб.

Прикмети

Основна частина прикмет цього дня — це прогнози погоди на найближчі дні. Оскільки посадочні та польові роботи тривали, селянам важливо було знати про негоди або засухи, що насуваються:

  • Велика кількість комарів у вечірній час пророкувала теплі дні, але не посушливі, а з дощами.
  • Посушливу погоду передбачали коники, яких теж повинно бути багато в цей час.
  • Дощі і сильну бурю обіцяли раки, які вибиралися на берег.
  • Дощ можна визначити по качках, які плескалися в воді або жабах, які голосно квакали на вечір.
  • Якщо риба плаває біля поверхні води, погода обіцяє бути сирою протягом декількох днів.
  • Судити про тепле літо дозволяв великий урожай щавлю.
  • Діти народжені в день Карпа в майбутньому ставали хорошими гончарами.
Джерело: ukr.media