3 липня — день Мефодія: історія, традиції та прикмети свята

3 Липня 2020 08:58

Як сьогодні позбавляються від страхів для поліпшення життя і долі.

В православ’ї 3 липня згадують священномученика Мефодія. Дата за народним календарем називається павутинний день, перепеляче свято або просто день Мефодія.

Ким був святий Мефодій?

Достовірних відомостей про життя та діяльність Мефодія зовсім мало. Відомо, що жив він в лікійському місті Патара у III-IV століттях. Написав безліч богословських праць, які і прославили його. Помер мученицькою смертю — язичники відтяли йому голову мечем.

Які в цей день існують обряди і традиції?

Слов’яни 3 липня по поведінці павуків визначали погоду на наступні дні, тому дату і прозвали в народі «павутинним днем». Якщо павучок виткану павутинку розпускає і по щілинах ховається, значить, очікується негода. Якщо ж він весь день старається і плете, то найближчі дні чекають погожі, ясні та сонячні.

Ще одна народна назва дати — «перепелине свято». У цей день наші предки вирушали перепелів ловити, але без застосування рушниці, а голими руками. Пташок сьогодні стріляти не можна.

Згідно з народними повір’ями, кому вдається 3 липня вручну перепела зловити, той весь рік буде жити везунчиком і в достатку. Особливо щасливим стане той, хто зловить білого перепела. Його треба неодмінно додому принести, щоб щастя залучити, і потім на волю відпустити.

Відчуваєте невпевненість у власних силах? Сьогодні можна назавжди позбутися її!

На Русі існувало повір’я — хто за обідом в перепелине свято з’їсть яйця перепелів (відварні або у вигляді яєчні), той від страхів позбавиться, набуде сили, невпевненість подолає.

Звідки взагалі в людині береться невпевненість у власних силах? Причини можуть бути різні: часті проблеми на роботі і вдома, недоліки в зовнішності, нестабільне матеріальне становище, психологічні фактори, слабке здоров’я.

Щоб вирішити проблеми, багато поспішають за допомогою до психологів, але спробуйте спочатку допомогти собі самостійно.

Найголовніше на шляху до щасливого майбутнього — назавжди забути невдачі, образи і дрібні негаразди. Минулі негаразди і помилки минулого — це серйозна перешкода. Поки будете згадувати їх, так і залишитеся невпевненою людиною.

Забудьте про свої недоліки, цінуйте тільки гідності. Особливо це стосується вад в зовнішності, адже зараз за допомогою пластичної хірургії, косметологів, перукарів, спорту, харчування та одягу все можна виправити.

Пам’ятайте, що немає однакових людей. Господь одних обдарував красою, інших успіхом, третім дав можливість бути багатими. Не порівнюйте себе ні з ким і не наслідуйте, залишайтеся завжди самими собою.

Обряд від невпевненості

Ритуал особливо підійде тим, хто змінює місце проживання або роботу. Нові колеги і сусіди спочатку у кожного викликають почуття сорому, ніяковості. Щоб подолати неприємні почуття, проведіть 3 липня цей обряд.

1. Прокиньтеся разом з сонечком.

2. Відшукайте на вулиці відкритий простір, щоб вам добре було видно сонце, а йому вас.

3. На червону вовняну нитку тихенько скажіть замовний текст: «Відтепер я, раба Божа (ім’я), нічого не боюся, від власної невпевненості ніколи не стиснуся. Тривог і стиснень, страхів і принижень ні від кого не пізнаю. Амінь».

4. Пов’яжіть її навколо зап’ястя або щиколотки, але так, щоб нитку ніхто не бачив (прикривайте одягом). Носіть три дні, після чого зніміть і спаліть.

Прикмети погоди на 3 липня

  • Поспостерігайте 3 липня за мурахами. Якщо вони в мурашнику сховалися, значить, буде сильна негода, злива з грозою і вітер.
  • Якщо сьогодні ввечері на водоймах голосно лебеді кричать, то чекайте завтра негоду з дощами.
Джерело: ukr.media