Верховний суд дозволив називати Анатолія Шарія «кремлівським проєктом», у якого є «російські господарі»

8 Липня 2020 16:10
Верховний суд України відхилив касаційну скаргу блогера Анатолія Шарія — у ній він просив визнати недостовірною інформацію про те, що він є «кремлівським проєктом», що пролунала на телеканалі «Еспресо».

Рішення суд ухвалив ще 17 квітня 2019 року. На нього звернув увагу сам «Еспресо».

Шарій, зокрема, намагався спростувати таку інформацію, яка пролунала в етері телеканалу (виділення наше — ред.):

  • «Ось є популярний серед цього типу людей медіаблогер ОСОБА_6, такий собі кремлівський проект, з величезною кількістю передплатників, глядачів у Youtube і зовсім не тільки російських, ви його дивитесь? Ви колись в житті його бачили?»;
  • «А уявіть значить це означає просту річ, що будь-яка пропаганда, яка розрахована на тих, хто сприймає ОСОБА_6, нам просто недосяжна і величезній кількості людей, скажімо, які дивляться нас з вами, недосяжна, і нам, і їм, а ОСОБА_6 теж працює в холосту. От його, умовно кажучи, використовують його російські господарі, а він все одно говорить речі, які і так зрозумілі тим, з ким він має справу».

У квітні 2018 року Солом’янський районний суд Києва став на бік «Еспресо» у справі за позовом Шарія. У листопаді 2018-го Київський апеляційний суд залишив рішення без змін.

«Позивач не позбавлений можливості реалізувати право на відповідь, викласти власний погляд на дискусійні проблеми з метою обґрунтування власної позиції та доведення перед аудиторією помилковості висловлених відповідачем суджень, надавши їм свою оцінку. З урахуванням вищенаведеного, суди дійшли правильного висновку про недоведеність підстав для втручання у право відповідача на поширення власних суджень», — йдеться в рішенні Верховного суду.