“Нічого, крім гасел”. Голова Верховного Суду оцінила ідеї Саакашвілі

20 Липня 2020 17:36
Глава Верховного суду Валентина Данішевська не бачить конкретних пропозицій щодо реформування судової системи України в заявах глави виконкому Національної ради реформ Міхеіла Саакашвілі і загалом спроб комунікації Нацради з судовою владою.

Про це вона заявила в інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна», коментуючи ідеї Саакашвілі щодо тотальної реформи українських судів.

«Крім гасел про радикальні революційні зміни, ми, власне кажучи, нічого конкретного не чуємо. Кажуть про створення ідеальної системи, яка буде ідеально працювати. І йде боротьба за те, хто буде призначати цих ідеальних суддів», – зазначила Данішевська.

Відповідаючи на питання про те, чи можна вважати раціональною ініціативу включення до Верховного суду суддів-іноземців, глава Верховного суду зауважила: «Про ініціативу з суддями-іноземцями я б сказала так: результати роботи такого судді залежатимуть від того, під захистом якої держави він буде перебувати».

Вона також вказала на неконституційність такої норми. «Конституція вимагає, щоб суддя був громадянином України, щоб він володів державною мовою. Так, власне, я і не знаю прикладів у світі, щоб ця практика сприяла якомусь прориву».

Також Данішевська додала: «Що стосується судової системи у Грузії. Ми завжди радіємо успіхам своїх колег в інших країнах. Однак здається, що від вироку грузинських судів щодо пана Саакашвілі сам пан Саакашвілі не був у захваті».

Крім того, глава Верховного суду підкреслила відсутність будь-якого діалогу Нацради з суддівським корпусом: «Ніякого діалогу з Нацрадою реформ немає, навіть ніяких спроб комунікацій не було. Якщо будуть ідеї, пропозиції розгляду тих чи інших проблемних питань – відразу відгукнемося, тому що ми перші, хто зацікавлений у покращенні правосуддя», – сказала вона.