22 липня — день Панкратія: історія, традиції та прикмети свята

22 Липня 2020 12:20

Забути погане і повернутися до нормального життя вам допоможуть поради і ритуали народної магії.

В православ’ї 22 липня згадують священномученика Панкратія єпископа Тавроменійського. Дата в народному календарі називається ягідник, чорничний день або просто день Панкратія, інформує Ukr.Media.

Ким був святий Панкратій?

Жив Панкратій в I столітті, народився в Антіохії. У самого апостола Петра ходив він в учнях. Коли померли його батьки, Панкратій став вести відлюдницький спосіб життя в Понтійських горах.

Пізніше в Тавроменії його призначили єпископом. Він старанно почав освічувати людей християнства. Протягом місяця під його керівництвом була побудована церква, де і вів Панкратій божественні служіння. Завдяки йому дуже багато тавроменійських жителів звернулися у віру Христову.

Які в цей день існують обряди і традиції?

Народ прозвав цей день чорничним або ягідником, бо на Русі був звичай — 22 липня молодь і діти йшли в ліс на збір чорниці. Дорослі не брали участь в цьому, в них і без того вистачало турбот на полях і городах.

Увечері господині ставили варити варення з тих ягід, що діти принесли. У народі вірили, що зварене 22 липня ласощі мають цілющу силу і здатні вилікувати сто недуг.

Людина, яка захворіла у цей день, повинна зірвати ягідки чорниці з трьох різних кущиків і з’їсти, тоді зцілення швидко настане.

Не переживайте, якщо сьогодні ягоди випадково розсиплються по всій підлозі. Це навпаки прикмета хороша — у вашому житті скоро настане сприятливий період, будете отримувати багато сюрпризів і подарунків.

22 липня в борг не беріть, а то потім сорок днів у боржниках проходите.

Не пропустіть сьогоднішню ніч, якщо Місяць молодий, щоб позбутися від усіх проблем.

Молодий Місяць — це найкращий період для того, щоб позбутися від різного життєвого негативу (невдач, хвороб, зайвих кілограмів, тютюнової і алкогольної залежності, безгрошів’я).

Ритуал, щоб від невдач і недуг позбутися

Дуже простий обряд, який проводиться опівночі. Візьміть темні свічки (чорного або коричневого кольору), пінцет, ножиці, чистий аркуш паперу і ручку (маркер, олівець).

Заздалегідь продумайте все, від чого позбутися хочете. Пригадати треба все до дрібниць: погані думки, постійне безгрошів’я, хвороби, душевний розпач, зрада друзів, самотність в особистому житті, неприємності, біди, нереалізовані надії або нездійснені мрії.

Запишіть все на папір, після чого розріжте його ножицями на кілька дрібних квадратів. Запаліть свічку, беріть пінцетом по одному паперовому квадратику і спалюйте над полум’ям.

Дуже важливий в цей момент ваш настрій. Ви повинні чітко уявити в думках, як у вогні згорає все, що написано на папері. Попіл, який залишиться, розвійте за вітром.

Ще така важлива умова — обряд проводьте в повній самоті, ніхто не повинен про це знати. До самого ранку ні з ким не розмовляйте.

Ритуал, щоб позбавитися зайвої ваги

Опівночі встановіть ємність з чистою водою на підвіконні так, щоб він добре освітлювався місячним світлом. Вимовте замовний текст:

«Коли у Місяця стануть гострі ріжки, так у мене будуть стрункі ніжки. Як поруч з Місяцем світять зорі багряні, так моє обличчя буде свіже й рум’яне. Як зараз світило убуває, так моя зайва вага пропадає. Стану я милою і найкрасивішою».

Джерело: https://ukr.media