Стала відома причина, через яку почалося “перекроювання” Хмельницької області

22 Липня 2020 12:45

Конфігурація 5 районів, яку подавала Хмельницька ОДА на розгляд міністерству розвитку громад і територій, почала зазнавати змін після того, як Віньковецький район був переміщений з Дунаєвецького до Хмельницького районів.

Про це зазначив голова облдержадміністрації Дмитро Габінет в інтерв’ю “Незалежному громадському порталу”, яке вийде найближчим часом.

Високопосадовець зауважив, що у лютому-березні до ОДА звернулося міністерство розвитку громад і територій з проханням надати бачення щодо районування Хмельниччини. Спільно з керівництвом обласної ради було запропоновано утворити 5 районів: Дунаєвецький, Кам’янець-Подільський, Старокостянтинівський Хмельницький і Шепетівський. Однак, як виявилося, вже після оприлюднення урядової постанови (12 червня — НГП) відбулася одна зміна: Віньковецьку громаду, яку ОДА віднесла до Дунаєвецького району, потім включили до складу Хмельницького району.

“Цієї логіки я не зрозумів. Адже після такого кроку Ярмолинці, які входили до Дунаєвецького району, також повинні приєднатися до Хмельницького району. Приміром, ті ж віньківчани їдуть до Хмельницького через Ярмолинці.  Коли ж у столиці від’єднали Віньковецький район, то одразу у Дунаєвецькому районі з’явилася “нестача” кількості населення, як того вимагала відповідна методика. Відтак в Києві народилася чергова ідея  — з Кам’янець-Подільського району забрати Гуківську і Чемеровецьку громади і доєднати їх до Дунаєвецького району. Це вже відбулося під час розгляду на Комітеті Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування”, – сказав Габінет.

“Що стосується можливого району з центром у Славуті, то з цього питання провели опитування органів місцевого самоуправління Полонського, Шепетівського, Ізяславського і Славутського районів. Ми попросили дати відповідь: “Де ви бачите центр нового району — у Шепетівці чи в Славуті?” Весь Полонський і Шепетівський район — за Шепетівку, 19 із 27 територій Ізяславського району висловилися за Шепетівку. Таким чином, центром обрали Шепетівку. Більше того Шепетівка має вузлову станцію; переважає Славуту за кількістю населення. Якщо ж керуватися винятково аргументами, що нині Славута більш промислово розвиненіша за Шепетівку, то рішення про районування ухвалюється не на рік чи два. Вважаю, що у цьому випадку принцип демократії був дотриманий”, – наголосив керманич області.

Як писав НГП, після ухвалення постанови про утворення та ліквідацію районів Хмельницька область втрачає 20 районів і замість них утворюється три:

Кам’янець-Подільський район (з адміністративним центром у місті Кам’янець-Подільський) у складі територій Гуківської сільської, Гуменецької сільської, Дунаєвецької міської, Жванецької сільської, Закупненської селищної, Кам’янець-Подільської міської, Китайгородської сільської, Маківської сільської, Новодунаєвецької селищної, Новоушицької селищної, Орининської сільської, Слобідсько-Кульчієвецької сільської, Смотрицької селищної, Староушицької селищної, Чемеровецької селищної територіальних громад, затверджених Кабінетом Міністрів України;

Хмельницький район (з адміністративним центром у місті Хмельницький) у складі територій Антонінської селищної, Війтовецької селищної, Віньковецької селищної, Вовковинецької селищної, Волочиської міської, Городоцької міської, Гвардійської сільської, Деражнянської міської, Заслучненської сільської, Зіньківської сільської, Красилівської міської, Летичівської селищної, Лісовогринівецької сільської, Меджибізької селищної, Миролюбненської сільської, Наркевицької селищної, Розсошанської сільської, Сатанівської селищної, Солобковецької сільської, Старокостянтинівської міської, Староостропільської сільської, Старосинявської селищної, Теофіпольської селищної, Хмельницької міської, Чорноострівської селищної, Щиборівської сільської, Ярмолинецької селищної територіальних громад, затверджених Кабінетом Міністрів України;

Шепетівський район (з адміністративним центром у місті Шепетівка) у складі територій Берездівської сільської, Білогірської селищної, Ганнопільської сільської, Грицівської селищної, Ізяславської міської, Крупецької сільської, Ленковецької сільської, Михайлюцької сільської, Нетішинської міської, Плужненської сільської, Полонської міської, Понінківської селищної, Сахновецької сільської, Славутської міської, Судилківської сільської, Улашанівської сільської, Шепетівської міської Ямпільської селищної, територіальних громад, затверджених Кабінетом Міністрів України.

 

Джерело: https://ngp-ua.info