Цей день в історії Хмельниччини: 22 липня

22 Липня 2020 13:06

22 липня 1657 року біля Меджибожа загони великого коронного маршалка Речі Посполитої Єжи Себастьяна Любомирського розгромили трансильванського князя Ракоці Дєрдя II. Поразка змусила останього підписати тяжкий договір і вийти з антипольської коаліції (Семигород, Україна і Швеція).

У середині липня 1919 року через Збруч переправилась витіснена поляками 50 тисячна Українська Галицька Армія. Об’єднавшись з армією УНР розпочали наступальні операції проти Таращанської бригади червоних, яка рухалась на Кам’янець-Подільський. У важких боях за місто 22 липня Група січових стрільців зупинила більшовиків, а згодом оточила та вщент розгромила їх поблизу села Великий Карабчіїв (нині – Городоцького району), захопивши кілька сотень полонених. Водночас 22 липня противнику вдалося захопити Смотрич та Мар’янівну, чим було створено загрозу для 2-го корпусу УГА, який тоді зосереджувався в районі Дунаївців. Щоб виправити становище, галичани відразу перейшли у контрнаступ. І хоча галичанам одразу ж вдалося контрударом відбити Смотрич, ситуація залишалася складною, адже в цьому невеликому районі скупчився майже весь 2-й корпус галичан. Щоб розрядити ситуацію, було вирішено завдати концентрованого удару по Проскурову, захопити його і, таким чином, збільшити територію для дислокації корпусу.

У боях за Кам’янець-Подільський 22 липня 1919 року Група січових стрільців зупинила більшовиків. На знімку Офіцери 3-го артполку. Меджибіж Подільської губернії 1919 рік.. Фото: joanerges.livejournal

22 липня 2015 року під час бойового завдання на Донбасі загинув старший пластун Микола Гордійчук з позивним “Гризун”. Він був активним громадським діячем Кам’янця-Подільського, активним пластуном, талановитим музикантом, учасником команди КВН «Наш Формат», ведучим молодіжної програми «Шоу Кадрів», засновником та солістом гуртів «Своєрідне» «The Dendy». Відомий також як Nik Своєрідний. Під час Революції Гідності був бійцем 15 сотні Самооборони Майдану. Захоплювався військовою справою. Планував стати офіцером. Коли розпочалася війна на Сході Микола Гордійчук зголосився добровольцем у батальйон спеціального призначення “Гарпун”.

У 2015 році 22 липня, у Старокостянтинові відкрили гемодіалізний центр. Нове відділення відкрили з метою розвантаження, роботи гемодіалізного відділення обласної лікарні. На це виділили 6 кімнат в приміщенні Старокостянтинівської центральної районної лікарні. На ремонт лікарня отримала 350 тисяч гривень спонсорської допомоги. У відділенні функціонує 5 діалізних ліжок.

Минулого року 22 липня провели дослідження території старого єврейського кладовища в селі Кульчини на Красилівщині. Пам’яткоохоронці, мали за мету підтвердити місця поховань та єврейських братських могил в Кульчинах. У 20-му столітті усі надгробки тут були зруйновані та використані місцевими жителями при будівництві власних господарських будівель.

Ірина ОЛІЙНИК, Юна МІТРАШКО

Джерело: ye.ua