Цей день в історії Хмельниччини: 23 липня

23 Липня 2020 10:02
23 липня 1917 року генерал-лейтенант Павло Скоропадський отримав дозвіл відвести 34 армійський корпус Російської імперії від Сатанова до Меджибожа для подальшої «українізації» військового формування. Згодом було створено “Перший Український корпус”, а для самого Скоропадського, як він пізніше висловився: «… почалася моя суто українська робота, яка довела мене до гетьманства».

23 липня 1918 року у Волочиську розпочався масштабний страйк залізничників. Зі зброєю в руках вони виступили проти окупантів і гетьманської влади Того року в липні розпочався всеукраїнський страйк залізничників, дійшов він і до волочиських залізничники. Страйкарі захопили залізничний телеграф і встановили зв’язок зі страйкуючими залізничниками Києва. Страйк набував тривалого характеру. Окупанти змушені були викликати машиністів паротягів з Німеччини та Польщі. Страйкуючих волочиських залізничників підтримали селяни з сіл Авратина, Гальчинець, Єлизаветполя, ОжиговецьАле це повстання було жорстоко придушено. З кінця 1918 року до середини 1919 року Волочиськ був окупований польськими інтервентами. Вони розстріляли селян – зачинщиків страйку. Водночас по річці Збруч було встановлено державний кордон між УРСР та Польщею.

23 липня 2009 року місцеві газети писали що Хмельницькі хірурги вперше застосували лапароскопічний метод. Першим пацієнтом, кому операцію новим методом став 14 річний школяр. Його батьки сприйняли спокійно те, що їх син став першим пацієнтом на Хмельниччині, якому провели безкровну операцію. Операцію провели за допомогою обладнання — лапароскопічної стійки. Завдяки йому робляться невеликі надрізи на шкірі — 5-10 мм, а не 10 сантиметрів. Після такого втручання залишається лише косметичний шов. Вже за два дні після операційного втручання хлопця виписали додому. На той час, подібне хірургічне втручання могли зробити лише три лікарі Хмельницької міської дитячої лікарні.

У 2011 році цього дня у Хмельницькому встановили другий у місті діодний світлофор з відліком часу. Він досі регулює рух на перехресті вулиць Соборної та Проскурівської. Коштував світлофор міському бюджету майже 100 тисяч гривень. Перший такий світлофор у місті встановили на перехресті вулиць Проскурівської з Грушевського.

У 2019 оці сайт “Є” писав про те, що в Полонному стартує літня польова археологічна школа. Практичної археології та азів навчали провідні археологи України. Проведення літньої польової археологічної школи Полонська громада виграла у конкурсі культурно-мистецьких проєктів «Малі міста – великі враження».

Ірина ОЛІЙНИК, Юна МІТРАШКО

Джерело: ye.ua