Продукти, які варто вживати, щоб не мати проблем із зубами

30 Липня 2020 09:14

Гарбуз

Гарбуз — чемпіон серед осінніх овочів і навіть навесні можна його приготувати, оскільки зберігається він відмінно. Лікарі навперебій вихваляють оздоровлюючі властивості гарбузів. Тут і очищення кишківника завдяки великій кількості клітковини та мікроелементів, і підвищення гемоглобіну за рахунок великого вмісту заліза та нормалізація артеріального тиску, і зміцнення судин завдяки вмісту калію. Корисний гарбуз і для зубів. Він містить цинк, селен і фтор, які сприяють ремінералізації та відновленню зубної емалі, крім того, його м’якуш може боротися з потемнішанням емалі, відбілюючи зуби.

Морква

Морква — теж джерело вітамінів. Вона полегшує перетравлювання тваринного білка, тому є незамінною як гарнір до м’яса, також допомагає засвоюватися залізу. Крім того, вчені дійшли дивовижного висновку: у вареній і тушкованій моркві на 14 % збільшується кількість каротину, елемента, з якого формується вітамін А, а також на 11 % — лютеїну, речовини, що збільшує чіткість зору та захищає очі від руйнівного впливу ультрафіолету, і підвищується кількість антиоксидантів.

Треба сказати, правда, у вареній на парі або смаженій моркві кількість каротину знижується. Для зубів морква корисна, перш за все, у сирому вигляді. Вона допомагає механічно очищати поверхню зубів і міжзубні проміжки від нальоту та залишків їжі, що призводить до зменшення кількості патологічних мікроорганізмів у порожнині рота і незначного висвітлювання поверхні емалі.

Цитрусові

Апельсини, лимони, мандарини, і особливо грейпфрути — відмінні продукти для зміцнення ясен. Вітамін С не лише піднімає імунітет, але й підсилює кровообіг, що позитивно позначається на здоров’ї ясен. Крім вітаміну С у цитрусових також містяться кальцій, магній, натрій, фосфор, залізо, вітаміни групи B, Е, РР — це справжні джерела корисних речовин, здатні, крім того, підняти настрій за похмурої погоди та підвищити працездатність.

Ягоди

Лісові ягоди, які ще можна знайти у хащах, такі як морошка, брусниця, журавлина не даремно є улюбленими як у великих лісових звірів, так і у людей. Вони здавна користуються повагою.

Калина

У калині поєднуються такі мікроелементи, як цинк, марганець, фосфор, залізо з цілим рядом вітамінів: А, С, Е, К, Р і т. д. Вона має протизапальну і кровоспинну дію, сприяє зміцненню та зростанню кісток, надає їм міцність.

Брусниця

Брусниці приписують дивовижні властивості завдяки вмісту у її ягодах кислот: лимонної, яблучної та саліцилової, а також пектину і каротину. Ягоди мають антиоксидантні властивості. Вони насичені цілим комплексом вітамінів та великою кількістю кальцію, який сприяє ремінералізації зубів, зміцнює їх і захищає від карієсу.

Морошка

Морошка, крім лимонної та яблучної кислот, пектину, каротину й цілого набору мікроелементів та вітамінів, містить фітонциди, які зберігають свої властивості навіть за тривалого зберігання. Фітонциди — це активні речовини, які пригнічують зростання патогенної мікрофлори, зокрема, у порожнині рота, завдяки чому стримується розвиток карієсу, а також запальних захворювань порожнини рота.

Журавлина

Фахівці з Університету Рочестера виявили, що журавлинний сік має здатність захищати емаль зубів від бактерій Streptococcus mutans, що викликають карієс. Журавлина, тобто мікроелементи, які у ній містяться, обволікають зубну емаль і закривають бактеріям доступ до неї. Особливо вчені зазначають, що танін, який міститься у журавлині, має дубильні і протизапальні властивості.

Звичайно, тут варто обмовитися, що йдеться про цілісні ягоди або свіжий сік з них, а не про пакетовані напої, у яких усю користь ягід нейтралізує величезна кількість доданого цукру.

Горіхи

Якщо під рукою немає зубної щітки і немає можливості навіть прополоскати рот водою, пожуйте горіхи або сир. Ці дивовижні продукти не змінюють PH-баланс у порожнині рота, залишаючи його лужним, адже будь-які інші продукти закислять його. У результаті стримується зростання патогенної мікрофлори, що провокує розвиток карієсу, механічно вичищаються залишки вуглеводної їжі та нальоту.

Кеш’ю має антибактеріальну властивість, кедровий горіх містить речовину ванадій, що сприяє регенерації кісткової тканини, а мигдаль має знеболювальні властивості.

Риба

Жителі прибережних районів, яким доступна свіжа риба, на 20 % рідше страждають на захворювання порожнини рота, у тому числі, запалення ясен (пародонтит, гінгівіт), у них рідше зустрічається карієс, ніж у жителів віддалених від моря районів. Ця статистика дозволила вченим зробити висновок, що саме риба рятує від стоматологічних захворювань, якщо не повністю, то значною мірою.

Слід звернути особливу увагу на червоні жирні сорти риби. Вони регулюють роботу нервової і серцево-судинної систем, допомагають боротися з осінньою нудьгою і в цілому підвищують імунітет. Тут варто згадати і про риб’ячий жир, багатий на речовину Омега-3, що допомагає засвоювати кальцій, стимулює роботу серцево-судинної системи і має протизапальні властивості.

Креветки

Продовжимо про морепродукти, що містять велику кількість кальцію, фтору, фосфору і вітамінів групи В. Такий набір мікроелементів дозволяє зміцнювати кістки і зуби, при цьому у креветках кальцій міститься у найкращим чином засвоюваній формі. А високий вміст селену, йоду, заліза і марганцю дозволяє говорити про креветки як про універсальний продукт, за допомогою якого підвищується імунітет і зміцнюється серцево-судинна система. Крім того, для зубів і кісток корисним є рідкісний гість у продуктах харчування — вітамін D. У креветках він міститься у значній кількості (38 % від добової норми на 100 г).

Повноцінне харчування, багате на вітаміни і незамінні мікроелементи, допоможе підвищити імунітет, зміцнити нервову і серцево-судинну системи, впоратися з сезонною депресією і, звичайно, поліпшити здоров’я зубів та ясен. Зверніть увагу на сезонні продукти і знижуйте споживання солодкого та борошняного — ці прості рекомендації допоможуть вам зберегти здоров’я усього організму, і вам доведеться відвідувати стоматолога лише з профілактичною метою.

Джерело: https://ukr.media