Цей день в історії Хмельниччини: 31 липня

31 Липня 2020 10:28

31 липня 1919 завершилась Проскурівська наступальна операція. Історик Анатолій Трембіцький у статті «Яків Шепель — організатор повстанського руху на Поділлі (1918-1921 роки)» зазначає, що саме цього дня 21-а бригада Української Галицької армії однією своєю сотнею зайняла Меджибіж, а 18-а бригада розташувалася як резерв уПроскурові. Для повного заволодінням районом над річкою Бужок частини 4-ї бригади зайняли Пашутинці, а її розвідка дійшла до Западинців.

«Вже на початок серпня завдяки отриманим перемогам об’єднані українські армії здобули плацдарм для подальших наступальних операцій. Він пролягав з півночі по лінії річки Бужок (УСС), Меджибіж (21-ша бригада), Деражня (7-ма бригада), околиць Жмеринки група Юрія Тютюнника, а з півдня і заходу його межі проходили по річках Дністер і Збруч, зі сходу — по лінії Вапнярка-Яруга (3-тя дивізія). Проте така співпраця УНР з УГА тривала не довго. Частини галичан перейшли на бік Добровольчої армії, але все ж негласно допомагали армії УНР», — пише Анатолій Трембіцький.

Крім того, 31 липня 1919 року в Кам’янці-Подільському пройшов парад військ УНР в честь військової місії Антанти, яка прибула у місто для наради з керівництвом Української Народної Республіки. Парад пройшов на Комісаріатській площі (нині Вірменський ринок — авт.).

Після становлення радянської влади видатний історик Юхим Сіцінський зазнав політичних переслідувань. Зокрема, його будинок комуністи спершу націоналізували, а далі знов повернули законному власнику. Однак не надовго. Про це пише науковець Ольга Дашко у статті «Будинок Є. Й. Сіцінського в Кам’янці-Подільському».

За її словами, вже 31 липня 1933 року, згідно з рішенням Кам’янець-Подільського народного суду, місцева влада реквізувала будинок Юхима Сіцінського, придбаний ним за науково-літературні заробітки. Передали оселю у довічне користування громадянці Шуляк А.П. «за особливі заслуги в соціалістичному будівництві». Натомість науковцю залишили лише невеликий флігель, який також незабаром відібрали.

Юхим Сіцінський намагався через особисте листування вплинути на цю ситуацію. Однак його спроби виявилися марними. Рішення суду підтвердила постанова міської ради. Також йому відмовили у нарахуванні персональної пенсії.
«У заяві до міської ради вчений писав, що для «старого 73-літнього чоловіка, що доживає свій трудовий і життєвий стаж, втрата флігеля дуже дошкульна, бо якраз в той час, коли забрано в мене той флігель, я перестав служити. І при моїй старості треба би мати свій притулок. Я гадав, що той флігель, який я побудував на свої трудові кошти, і буде таким притулком, але сталося інакше. Бажав би я закінчити свій вік в Кам’янці, з яким я зв’язаний своєю довголітньою працею і літературною, і науково музейною, і службовою», — наводить цитату Юхима Сіцінського Ольга Дашко.

До речі, будинок українського науковця у Кам’янці-Подільському зберігся до наших днів. Він розташований на вулиці Лесі Українки, 46.

31 липня 2015 року вперше чемпіонкою України серед дорослих стала 20-річна хмельничанка Марина Бех, яка змагалася у секторі стрибків у довжину. Спортсменка до останнього залишалася поза п’єдесталом пошани. І лише на шостій спробі Марина Бех стрибнула на 6 метрів та 60 сантиметрів.

Андрій ЯЩИШЕН, Юна МІТРАШКО

Джерело: ye.ua