Абрикоси дуже корисні для здоров’я.
Напевно ви з дитинства знаєте, що свіжі абрикоси гарні перед, замість і після десерту, а курага — відмінна альтернатива булочкам, якщо хочеться перекусити. Часто подібні “дитячі знання” виявляються помилковими. Але у цьому випадку багато дієтологів погоджуються з тим, що абрикос — винятково корисний фрукт, інформує Ukr.Media.
Потрібно обмовитися відразу, попри очевидну користь для здоров’я — в абрикосах багато вітамінів, мікроелементів і корисних кислот, — захоплюватися ними до “передозування” не варто. Завдяки високому вмісту цукру абрикоси (тим більше сушені) протипоказані діабетикам, а їх насичений фруктовими кислотами сік може подразнювати ШКТ. Втім, плюси від пари абрикосів на день значно переважують ризики, адже вони…
Зміцнюють судини і серце
Калію у свіжих абрикосах трохи менше, ніж у бананах, а сушені курага та урюк — рекордсмени за вмістом цього мікроелемента. Саме тому кардіологи радять додавати до свого раціону ці сонячні фрукти — лише 100-150 грамів абрикосів на день здатні помітно скоротити ризики захворювань серцево-судинної системи і знизити рівень “шкідливого” холестерину у крові.
Захищають печінку
Турецькі вчені встановили виражений зв’язок між регулярним вживанням абрикосів і зниженням ризику стеатозу, тобто ожиріння печінки — правда, поки тільки у лабораторних щурів. Але цей зв’язок настільки чіткий, що вже дозволяє дієтологам радити абрикоси тим, хто піклується про здоров’я печінки.
Знижують оксидативний стрес
Завдяки високому вмісту вітаміну C і токоферолів свіжі та сушені абрикоси мають виражений антиоксидантний ефект. До речі, доказом цього є виняткова популярність олій і витяжок з цього фрукта у косметичній промисловості — на щастя для нас, абрикосові антиоксиданти працюють не лише на користь шкіри, знімаючи оксидативний стрес у клітинах усього організму.
Допомагають схуднути
Абрикоси — друзі кожної “дівчини, що сидить на дієті” завдяки своїй здатності легко і швидко виводити з організму зайву воду та поліпшувати травлення. Втім, “дієтичний” ефект абрикосів легко не помітити, якщо їсти їх кілограмами — нагадаємо, ці фрукти містять дуже багато цукру.