13 серпня — день пам’яті праведного Євдокима: історія, традиції та прикмети свята

13 Серпня 2020 11:53

Як захистити сім’ю і будинок за допомогою ритуалів сьогодні.

У православному світі 13 серпня день шанування праведного Євдокима Каппадокіянина. Дату в народному календарі називають Євдокимова змова.

Ким був праведний Євдоким?

Жив він у Каппадокії в Малій Азії в IX столітті. Його батько Василь і мати Євдокія сповідували християнство і вели благочестивий спосіб життя. У юному віці Євдоким вирішив життя своє присвятити Господу, дав обітницю цнотливості і безшлюбності. З усіх жінок він спілкувався тільки зі своєю матір’ю, яку глибоко поважав і шанував, любив поговорити з нею по душах.

Євдоким вів життя доброчесне і безпорочне, за що отримав призначення правити Харсіанською областю. Під час правління він завжди був справедливий, виявляв турботу про бідних людей, жінок вдів і сиріт.

Своїми життєвими вчинками догодив він і Господу. Біля труни Євдокима після його смерті відбувалися чудеса, що зцілюють людей від недуг.

Які обряди і традиції існують в цей день?

На Русі дата 13 серпня була в особливій пошані — відзначали Євдокимову змову, бо мав бути Успенський піст. Він був не таким важким і голодним, як Великий, адже випадав на час, коли дозрів новий урожай, і можна урізноманітнити стіл безліччю страв з грибів, ягід, овочів і фруктів.

Слов’яни в цей день особливо шанували ріпу. Як її тільки не вживали — парену, в’ялену, запечену, в сирому вигляді їли, нарізавши на маленькі шматочки і рясно поливши рослинною ароматною олією. Обов’язково 13 серпня готували кашу і пиріг з ріпою. Спеціально до цього дня заводили квас з ріпи, який потім розбавляли чорничним, журавлинним, малиновим або смородиновим соками.

Змова проходила шумно, особливо веселилася молодь — пісні співали, танцювали, в ігри грали, водили хороводи. Адже цілих два тижні потім треба стримувати себе у веселощах.

Дівчата незаміжні надягали в цей день своє святкове вбрання, стрічки шовкові яскраві в коси заплітали, щоб привернути увагу неодружених хлопців. Адже через два місяці Покров — весільний період, треба встигнути знайти собі хорошого нареченого.

У ніч на 13 серпня сновидіння часто бувають віщими і збуваються протягом дев’яти найближчих днів, так що постарайтеся запам’ятати сьогодні свій сон.

Сьогодні захистіть своє житло і домочадців від наведеного негативу!

На Русі вважалося, що Святий Євдоким протегує дому і сім’ї. Тому 13 серпня сходіть на церковну службу, поставте біля його образу свічки, помоліться і попросіть захистити житло і всіх домочадців.

Ритуал на захист сім’ї

Вранці всім членам свого сімейства обмотайте тричі ліве зап’ястя вовняною червоною ниточкою, але не робіть вузлик. Тепер нитку зніміть і потримайте півхвилини у святій воді. Знову обмотайте тричі руку ниткою, зробіть вузлик і скажіть змову:

“Як у водиці освячена ниточка лежала, так всю силушку святу в себе і увібрала. Попрошу я червону нитку від пристріту і псування раба Божого (ім’я) захистити».

Добу нитку носять на руці, навіть на ніч не знімають. Після зазначеного часу її спалюють у багатті.

Ритуал на захист будинку

Слов’яни ще в давнину придумали “запікати кути” від наведеного негативу. Жінки рано вранці пекли невеликі млинці. Перший з них ділили на четвертинки і клали по чотирьох кутах головної в будинку кімнати. Решту млинців ділили також і розкладали у всіх інших приміщеннях.

Вважали, що тепер Домовик буде ситий і спокійний, і ніяку нечисть в будинок не пропустить. На наступний ранок млинці збирали і згодовували собачкам.

Прикмети погоди на 13 серпня

  • Якщо сьогодні павутинка літає, значить, сонячна погода ще довго постоїть.
  • Сильні вітри 13 серпня — провісники сніжної зими.
Джерело: ukr.media