14 серпня — Медовий Спас: історія, традиції та прикмети свята

14 Серпня 2020 14:47

Православні християни 14 серпня відзначають Медовий Спас (перший з трьох Спасів). Дату в народному календарі називають Маковей або мокрий Спас, інформує Ukr.Media.

Що означає Свято Медовий Спас?

14 серпня — день шанування відразу трьох православних святинь: Володимирської ікони Богородиці, образу Спасителя і Животворящого Хреста Господнього (свято по-іншому називають Походження чесних древ).

Слово “Спас” походить від імені Ісуса “Спаситель” і означає “рятувати себе” шляхом вживання в їжу хліба, яблук і меду. Вважається, що поїдання цих продуктів сприяє порятунку душі. Всього існує три Спаси, сьогодні перший з них — медовий, пізніше в серпні святкують ще яблучний і хлібний.

Які обряди і традиції існують в цей день?

У православних храмах існує традиція на Медовий Спас освячувати воду і мед нового врожаю. До цього часу стільники у вуликах вже заповнені медом і бджолярі починають його збір.

Рано вранці вибирають найбагатший Вулик, тричі хрестять його, дістають стільники і несуть до церкви. Обов’язково освяченим медом потрібно поділитися з жебраками біля храму, що залишився приносять додому і вживають зі свіжоспеченим хлібом.

Оскільки проводиться мале водосвяття, перший Спас інакше називають мокрим. Після служби відбувається хресний хід до джерел та інших природних водойм.

Щоб захистити себе від усіляких хвороб і наведеного негативу, люди відразу ж занурювалися в освячену воду, а потім купали в ній домашню худобу

Вважалося, що в джерелах після освячення вода стає цілющою. Люди набирали її в ємності і несли додому. Потім протягом року застосовували для лікування (пили або обтирали тих, хто хворіє).

14 серпня в храмах також святять насіння маку. На Русі воно завжди вважалося надійним захистом від нечисті. Освячене макове насіння потрібно розсипати в будинку по всіх кутках, тож нечиста сила в житло не пробереться, поганих справ не створить.

Сьогодні можна поліпшити своє життя, стати багатшими і щасливішими!

Наші предки вірили, що на Медовий Спас неодмінно треба зробити якісь добрі справи — надати допомогу жінкам вдовам, сиротам і старим одиноким людям, віддати нужденним взуття та одяг, погодувати подорожніх або жебраків (і обов’язково медом їх пригостити). Бог побачить таку чесноту і пошле здоров’я, благополуччя і щастя.

У слов’ян 14 серпня було заведено виготовляти сімейні обереги. Розповімо, як зробити найпростіші з них.

Талісман на щастя і удачу

1. Візьміть клаптик шовкової червоної тканини і намочіть його в природній водоймі. Повертаючись додому, ні з ким по дорозі не зупиняйтеся і не розмовляйте.

2. Просушіть клаптик на сонці, після чого пошийте з нього мішечок.

3. Наповніть його рисом і пшоном, покладіть трохи освяченого макового насіння, додайте квітки ромашки, м’яту і одну монетку.

4. Зашийте мішечок і закріпіть над входом в будинок на зеленій мотузочці.

Оберіг від нечистої сили

Жінки на Русі рано вранці 14 серпня збирали в полях трави, а потім освячували їх у храмі разом з медом. Вдома з трав плели вінки і розвішували по кімнатах для захисту від відьом, чаклунів і поганих снів.

Обов’язково у вінках має бути присутньою така травичка:

  • чебрець, щоб життя було щасливим,
  • м’ята для любові і взаєморозуміння,
  • калинові ягоди і гілки для збереження краси і молодості,
  • календула, щоб бути здоровими.

Прикмети погоди на 14 серпня

  • Якщо побачите, що сьогодні ластівки полетіли в теплі краї, значить, осінь буде ранньою.
  • Бувало на Русі вже 14 серпня спостерігалися перші заморозки. Народ навіть прислів’я придумав на цей рахунок: “прийшов перший Спас, діставай рукавички про запас”.
Джерело: https://ukr.media