Білий хліб

Цей продукт з’являється на столах обивателів щодня. Хліб робить їжу ситніше, але мало хто підозрює, якою ціною звичний білий хліб дається нашому тілу. У його складі багато крохмалю, і відсутня клітковина, тому що він виробляється з обробленого борошна. Якщо ви досі заїдаєте всі 3 прийоми їжі пишним білим хлібом, відмовитися від цієї звички буде хорошим рішенням.

Підсолоджувачі

Традиційно починаючи свій ранок чашкою кави з буряковим цукром, ми часто грішимо на останній, зараховуючи йому підвищений ризик діабету, холестеринові бляшки і появу жирових “вушок” на боках. Не намагайтеся замінити його різними підсолоджувачами — таким чином ви погіршите роботу травлення. Наприклад, такі цукрозамінники, як аспартам не містять калорій і не всмоктуються в кров, осідаючи всередині організму.

Впадати у відчай все ж не варто — якщо їсти ці продукти невеликими порціями і не кожен день, то напевно сильної шкоди від них ви навіть не відчуєте. Крім цього спробуйте дотримуватися наступних рекомендацій:

  • якщо не можете відмовитися від бобових, замочуйте їх на ніч у воді, щоб видалити шкідливу фітинову кислоту
  • їжте зелень, готуйте коктейлі з нею, додавайте в салати і перші страви
  • вживайте овочі (цвітна капуста, морква, кукурудза і т. д.) в приготованому вигляді
  • а ось горіхи їжте навпаки — сирими, бо після термообробки вони втрачають свої цінні масла
  • віддайте перевагу коренеплодам, що містять магній і калій
  • спробуйте додавати ферменти і виключити з раціону глютен
  • пийте трав’яні чаї

Бонус-питання: чи можна запивати їжу водою?

Одвічне питання, що викликало палкі суперечки прихильників і противників необхідності пити воду для кращого засвоєння їжі, нарешті вирішене. Будь-яка їжа двічі піддається впливу рідин: слини в роті і шлункового соку в шлунку. Йоги кажуть “не тушіть вогонь травлення водою”, а медицина стверджує, що розкладання їжі на компоненти сповільнюється і погіршується під впливом води. Таким чином, з’їдена їжа не віддає своїх корисних речовин. Якщо вам захотілося пити, робіть це за 20-30 хвилин до або через 30-40 після вживання їжі.

Здоров’я вам і гарного травлення!