Цей день в історії Хмельниччини: 26 серпня

26 Серпня 2020 11:20
26 серпня 1573 року датується приятельська угода про поділ майна між боярами, у Заславській замковій книзі(Заслав – нині Ізяслав). Ця книга містить матеріал з яких можемо дізнатись про побут наших предків 16 століття. В той час замкова книга була своєрідним реєстром адміністративних, нотаріальних та судових справ (записів). Заславська замкова книга охоплює період 1572–1575 років. написана староукраїнською мовою. Із запису дізнаємось про поділ майна між Федором Кудлою та його мачухою Аннушою Кудловою, зроблений у Сьомаках (нині Славутський район). Свої землі, людей та маєток вони отримали у спадок. А оскільки Федір збирався на службу, а це справа небезпечна, то мусив подбати про майбутнє своїх сестер. Тому запис у цій книзі схожий на заповіт. І хоч у книзі не вказані їхні імена сестер Федора, але йдеться про те, що вони повинні отримати, виходячи заміж.Також від імені Федора записано, що частина батькових статків йому належить тому, що «маю службу служити своїм накладом, толко люди вирад всі повинні будут дати мнє». Тобто, на той час був обов’язковий перелік того, з чим виряджали до війська. Оскільки Федір Кудла на той час вже не мав ні матері, ні батька, то й виряджати його мали люди.

Цього дня 85 років тому народився Юрій Іванович Гуреєв – український балетмейстер, хореограф, заслужений вчитель України, засновник дитячого ансамблю танцю «Подолянчик» в Хмельницькому. Був його художнім керівником до самої смерті – січня 2008 року.

Восени 1964 року Юрій Гуреєв переведений на роботу в хмельницький Палац піонерів балетмейстером ансамблю піонерської пісні і танцю. На основі попереднього танцювального колективу із 16 хлопчиків та дівчаток створив ансамбль танцю «Подолянчик». Вже наступного року вихованці Юрія Гуреїва посіли 1-ше місце у міському огляді художньої самодіяльності, 1974 року ансамбль став лауреатом Республіканської премії імені Миколи Островського. З часом «Подолянчик» став відомим колективом, який об’єднав понад 300 юних артистів.

Юрій Гуреєв розробив 7-річну програму навчання танцю, яку використовують керівники дитячих танцювальних колективів України. Виступав як хореографічний редактор та рецензент видавництв «Мистецтво», «Музика», «Молодь», «Веселка», інших. Заслужений учитель України, нагороджений Почесною грамотою Президії Верховної Ради України, медаллю імені Вірського та іншими відзнаками. 1987 року він заснував щорічний фестиваль «Зимові Візерунки». Юрій Гуреєв є почесним громадянином Хмельницького. 2010 року у Хмельницькому на приміщенні Палацу творчості дітей та юнацтва встановлено меморіальну дошку хореографу. У 2015 році Гуреєва вшановували найвищою відзнакою рідного міста Хмельницького — премію імені Богдана Хмельницького у галузі історії, культури і мистецтва.

26 серпня 1991 року у Кам’янці-Подільському опечатуванням приміщень міського та районного комітетів Комуністичної партії України практично припинено діяльність міської та районної партійних організацій. Одночасно опечатано і приміщення міського та районного комітетів ЛКСМУ (МДС). Цього ж дня у Кам’янці-Подільському відбулися «прощальні» збори активу міської організації Комуністичної партії України.

26 серпня у зоні проведення ООС, при виконанні службових обов’язків загинуло п’ятеро подолян.
У 2014 році під час артилерійського обстрілу російськими бойовиками міста Іловайськ загинувОлександр Пасічник із Чорного Острова. Також внаслідок обстрілу російськими “Градами” під час вивезення поранених з місця бойових дій загинув славутчанин Олексій Сковородін. Цього ж дняБорис Шевчук, ризикуючи життям, разом з побратимами віз пораненого на автомобілі УАЗ до найближчого медичного пункту та потрапив під артобстріл на трасі в районі Новосвітлівка Поранений Василь був захоплений у полон. До 23 грудня 2014 року Борис Шевчук вважався зниклим безвісти, його тіло було ідентифіковано завдяки ДНК-експертизі. Похований 25 лютого 2015 року на кладовищі у Новій Ушиці.

У 2015 році від смертельного поранення внаслідок обстрілу загинув Олександр Гуменюк із села Крупець Славутського району. Військовий служив у 40 окремій артилерійській бригаді. Того ж дня під Волновахою, від прямого попадання міни в бліндаж загинув Олег Середюк з Ярмолинецького району.

Даша ПАСТЕРНАК, Юна МІТРАШКО

Джерело: ye.ua