Наявність певної кількості холестерину у нашому організмі необхідна для його нормальної життєдіяльності. Однак велике скупчення холестеринових бляшок може призвести до порушення роботи судинної системи, спровокувавши серцевий напад, інформує Ukr.Media.
За даними експертів існує “гарний” холестерин (ЛПВЩ), завдяки якому відбувається транспортування холестерину у печінку, і “поганий” холестерин (ЛПНЩ), який закупорює артерії в організмі, перешкоджаючи таким чином нормальному кровообігу, і підвищуючи ризик закупорки судин. Для того, щоб уникнути небезпечних наслідків для організму, слід стежити, щоб рівень ЛПНЩ не підвищувався, а рівень ЛПВЩ не знижувався нижче за норму.
Одним з основних факторів, що регулює цей баланс, є дотримання дієти, вірніше введення у свій раціон продуктів, здатних впоратися з “поганим” холестерином і підтримати “гарний”. До таких продуктів належать соєві боби. Науково доведено, що у соєвих бобах міститься досить висока кількість білка і ізофлавонів, здатних знизити рівень “поганого” холестерину.
Експерти встановили, що лише один місяць вживання у їжу сої здатне збільшити рівень ЛПВЩ до 1,4мг/дл, одночасно знижуючи ЛПНЩ на 4 мг/дл. Найменш обробленою формою сої є соєве молоко. Вчені довели, що у такій формі соя найбільш корисна для нашого організму. Тільки одного соєвого молока буде замало, щоб привести показники холестерину у норму. Вкрай важливо людям, схильним до утворення холестеринових бляшок, виключити зі свого раціону жирну їжу, що містить насичені жири.