Родичі жертв МН17 вимагають компенсації

2 Вересня 2020 08:41

Перше судове засідання третьої сесії в судовому комплексі «Схіпхол» щодо збиття МН17 тривало майже сім годин. Головну увагу суд приділив родичам загиблих та виступам адвокатів одного з чотирьох обвинувачених, підполковника-спецпризначенця ГРУ Олега Пулатова. Понад триста рідних жертв трагедії виявили бажання подати позови про компенсації.

Зі свого боку, захист Пулатова намагається затягнути процес. Ще під час слухань у червні його адвокати скаржилися, що через коронавірус було скасовано двотижневу поїздку до Росії, де вони планували зустрітися зі своїм клієнтом, щоб обговорити справу. Тоді суд зазначив, що адвокати мають час до листопада, аби зустрітися зі своїм підзахисним.

Під час судового засідання 31 серпня 2020 року нідерландський адвокат Пулатова Сабіна тен Дуссхате повідомила, що спроби зустрітися з підзахисним були неуспішні через коронавірус. Вона наголосила, що зробили навіть тести на COVID-19, але рейси постійно скасовували. У відповідь нідерландські прокурори запропонували допомогти адвокатам Пулатова із бронюванням рейсу. І наголосили, що в Росію з різних європейських міст кілька разів на тиждень літають літаки.

Натомість адвокати родичів загиблих попросили не забувати, що ця справа передусім стосується людей, котрі втратили своїх близьких, і для них надзвичайно важливо зрозуміти, що сталося 17 липня 2014 року, коли в небі над Донбасом було знищено пасажирський літак. Шість років тому загинуло 298 чоловік (серед них – 196 громадян Нідерландів). Адвокати також подякували, що 9 березня 2020 року, коли розпочався розгляд справи МН17, у суді було зачитано імена всіх загиблих.

Представники родичів загиблих у суді наголошують, що компенсації, яких вони домагаються, краще називати «репараціями», тобто відновленням справедливості.

Адже насамперед для них важливо, щоб винних у трагедії було покарано. А ще люди нарешті хочуть почути правду про те, що сталося.

Джерело: https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3091068-rodici-zertv-mn17-vimagaut-kompensacii-za-ukrainskim-zakonodavstvom.html