Експерт з терреформи побоюється руйнацію системи, привівши приклад Волочиського району

29 Травня 2015 13:07

БанерСпівавтор усіх законопроектів про адміністративно-територіальну реформу і директор з питань науки та розвитку ГО “Інститут громадянського суспільства” Анатолій Ткачук заявив про побоювання руйнації системи, привівши приклад Волочиського району.

Про це він заявив в інтерв’ю “Європейській правді”.

“Я скажу дещо крамольну річ: я боюся добровільного об’єднання в межах перспективних планів в ситуації, коли не прийнято рішення про адміністративно-територіальний устрій України. Тому що ми можемо отримати руйнацію системи. Ось приклад: Волочиський район Хмельницької області. За планом там створюється три громади (Волочиська, Війтовецька і Наркевицька – НГП). Припускаємо, що дві громади створилися, а третя – ні. Яка тоді компетенція району? Хто виконує повноваження тих 5-6 сільрад, які не об’єдналися? Тут купа питань”, – сказав експерт.

Ткачук наголосив, що експерти в рамках робочої групи (при Мінрегіонбуді) розробили під ключ всі законопроекти: про адміністративно-територіальний устрій, про порядок проведення реформи адміністративно-територіального устрою, про органи місцевого самоврядування, місцеві адміністрації тощо.

“Ми офіційно їх передали в Мінрегіон, віце-прем’єру, голові ВР, в АП”, – додав він.

Як писав НГП, 28 травня депутати схвали проект Перспективного плану формування територій громад Хмельницької області.

Згідно з цим документом, на території Хмельницької області планується утворення 54 спроможних об’єднаних територіальних громад, у тому числі – 13 міських, які об’єднують території міст та прилеглих до міст сільських рад, та 41 селищних та сільських об’єднаних громад.