Відновлювальні роботи фортеці “Межибіж” можуть розпочатися восени, а на реставрацію немає коштів

16 Червня 2015 14:52
pizzatravel.com.ua

pizzatravel.com.ua

Столична компанія, яка раніше займалася реставрацією Києво-Печерської лаври, приступила до інженерних досліджень щодо витривалості фортечних стін, фундаменту й розчинів фортеці “Межибіж”, в якій минулого року обвалилася частина бічної стіни.

Про це в інтерв’ю міській газеті “Проскурів” повідомив директор Державного історико-культурного заповідника “Межибіж” Олег Погорілець.

Він уточнив, що на ці дослідження буде витрачено 380 тисяч гривень, які виділив обласний бюджет.

“Сподіваюся, що у найближчі три місяці матимемо на руках повний комплект документації, щоб нарешті взятися за відновлювальні роботи”, – зауважив директор.

“Спочатку нам необхідно накрити стіну, щоб вберегти її та перекриття від опадів, які стали причиною руйнування. Для таких робіт нам вистачить виділених областю коштів. Щоб повністю відреставрувати проблемні зони фортеці й пристосувати їх до музейних потреб, необхідна допомога держави, адже такі роботи коштують десятки мільйонів. Ще у 2004 році було заплановано виділити на реставраційні роботи 34 мільйони гривень, з яких ми отримали лише п’ять”, – наголосив Погорілець.

Як писав НГП, заступник начальника управління культури, національностей та релігій Валентина Граділь повідомила: для того, щоб виготовити проектно-кошторисну документацію для реконструкції стіни фортеці “Межибіж”, необхідно 2 млн. грн. Загальна ж вартість робіт оцінюється у 8 млн. 130 тис. грн.

Довідка НГП. 23 грудня 2014 року впала вся бічна стіна палацу – пам’ятки архітектури XVI століття. В гостро-аварійному стані перебуває частина (5-7 метрів) передньої стіни палацу, яка також може впасти з дня на день.

Межибізька фортеця внесена до Державного реєстру національного культурного надбання України (№ 764 О) як пам’ятка фортифікаційної архітектури XVI ст., виконана у стилі Ренесанс. З 2001 року пам’ятка має статус державного заповідника.