У Хмельницькому розпочала роботу школа велосипедистів

2 Серпня 2016 14:36
Працюватиме школа для велосипедистів три тижні

Працюватиме школа для велосипедистів три тижні. Фото: автора

Заняття триватимуть упродовж трьох тижнів.
Учора, 1 серпня, в Хмельницькому розпочалися безкоштовні теоретично-практичні заняття школи велосипедистів. Проводити їх будуть двічі на тиждень – у понеділок та четвер о 18.30 годині. Загалом планують 6 велоуроків. Організатори кажуть, що вікових обмежень для учнів не має. Зареєструватись на участь у школі можна безпосередньо прийшовши на заняття.

«У школі будь хто може брати участь. Вікових обмежень нема. Можуть приходити зовсім юні велосипедисти і досвідчені, ті хто вміють чи не вміють крутити педалі, мають чи не мають велосипед. З собою головне мати бажання. Навчання безкоштовне. Очікуємо до 20 чоловік. Люди реєструвались, дзвонили, запитували. За потреби школа працюватиме постійно. Необов’язково навіть попередньо реєструватись, все можна зробити на місці», – розповідає представник ГО «Критична маса» і лектор школи Сергій Петрович .

За його словами, дуже важливо дотримуватись правил дорожнього руху. Каже, що велосипедист в нашому місті повинен рухатись по дорозі для автомобілів з правої сторони. Найбільше порушення, коли велосипедист не вказує повороти і повертає ліворуч через 2 смуги. Це дуже небезпечно, тому що водії автомобілів не можуть вчасно загальмувати.

«На курси прийшли, щоб покращити знання із велоспорту, знати як поводитись на дорозі серед машин, коли їх багато і перехрестя, – розповідає учениця школи Аня Литвин, – Тим більше, що тут навчатимуть і як надавати першу медичну допомогу».

Велосипедистка розповідає, що на ровері їздить дуже давно і використовує його у повсякденному житті. У нашому місті їй не вистачає велодоріжок і велопарковок. На заняття Аня прийшла із 8-річним сином Тимофієм.

«У школі я хочу дізнатися як правильно їздити на велосипеді, – каже Тимофій, – Цього треба навчитись, щоб правильно їздити серед машин. Я знаю як показувати поворот на ліво і знак «стоп». Правила я дотримуюсь».

Організатори кажуть, що кількість велосипедистів збільшується, але багато хто з них не знає правил дорожнього руху, не знає, як правильно обрати велосипед і як за ним доглядати. Це й спонукало започаткувати школу велосипедистів. Перше заняття було теоретичне. Розповідали про класифікацію велосипедів, підготовку до виїзду, необхідні одяг та взуття.

Школу проводять соціальні ініціатива «Хтось не зробить» спільно з ГО «Критична маса», «Червоний хрест» та патрульною поліцією Хмельницького. Саме патрульні розповідатимуть про правила поводження велосипедиста на дорозі та супроводжуватимуть учнів школи на практичних заняттях по місту.