Супрунюк побажав ЦВК працювати на громаду, а не блокувати децентралізацію Нетішина

8 Серпня 2016 12:37
цвк

https://www.rbc.ua

Працювати на громаду, на народ України, а не шукати причини, щоб не дати можливості громадам об’єднуватися і розвиватися.

Таке побажання для Центральної виборчої комісії висловив міський голова Нетішина Олександр Супрунюк, пише сайт “Децентралізація влади”.

Рішення про об’єднання з Нетішином прийняли 15 довколишніх сіл, мешканці яких переважно працюють на атомній станції. Однак, за словами міського голови, Центральна виборча комісія в минулому році відмовила у призначенні перших місцевих виборів на території Нетішинської об’єднаної громади, вказавши на необхідність спершу внести зміни меж району, бо мова йде про об’єднання міста обласного значення з довколишніми селами. Хоча статус «місто обласного значення» визначає лише організаційні зв`язки з точки зору адміністративного підпорядкування органів влади та бюджетних відносин, а територіально (географічно) місто обласного значення розташоване в межах району.

«Наслідки такого рішення ЦВК, яке є незаконним, для нас неприємні. Ми не змогли провести вибори в об’єднаній громаді, не отримали через це субвенцію на розвиток інфраструктури громади. Створили Агенцію місцевого розвитку, розробили стратегію розвитку громади, план завдань на короткострокову і довгострокову перспективу, хотіли розпочати роботу з відновлення і будівництва доріг. Замість того, щоб ми наступні 5 років працювали над вирішенням проблем громади, ми чекаємо, коли інші почнуть виконувати закон. Бо ЦВК, образно кажучи, сказала нам «зась». І позиція комісії мене дивує, бо є надуманою», – сказав пан Супрунюк.

Юристи Мінрегіону, відповідального на центральному рівні за реформу місцевого самоврядування, погоджуються з думкою міського голови Нетішина.

В Міністерстві зазначають, що ЦВК фактично встановлено додаткові умови прийняття рішення про проведення перших виборів, а саме необхідність надання постанови Верховної Ради України про встановлення (зміну) меж суміжних адміністративно-територіальних одиниць (міста обласного значення та районів), територіальні громади яких увійшли до складу об’єднаної територіальної громади. Цим створено перешкоди реалізації Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» та прав жителів на добровільне об’єднання, гарантоване Конституцією України.

Ні Конституцією, ні зЗаконами «Про добровільне об’єднання територіальних громад», «Про місцеві вибори» не встановлено обов’язку до проведення виборів прийняття ВРУ постанови про встановлення (зміну) меж суміжних адміністративно-територіальних одиниць. Тобто відсутні правові обмеження щодо призначення ЦВК відповідних виборів в об’єднаних територіальних громадах.

Як писав НГП, у 2015 році на Хмельниччині було утворено 24 об’єднані сільські та міські територіальні громади.

Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 08.09.2015 р. №924-р (зі змінами) затверджено перспективний план формування територій громад Хмельницької області, яким передбачено утворення 44 об’єднаних громад загальною площею 17,27 тис. кв. км.

Джерело: НГП