У Хмельницькому відкрили виставку техніки живопису піском

24 Липня 2014 16:35

ngp-ua.info

ngp-ua.info

Хмельничани – в авангарді сучасних мистецьких технік. У виставковій залі Хмельницької обласної бібліотеки для юнацтва відкрито незвичайну виставку – піскову. Вперше у Хмельницькому вихованці студії пісочної анімації під керівництвом Оксани Мергут показали свої роботи широкому загалу.

Як гадаєте, за який час можна освоїти техніку живопису звичайнісіньким піском? Що стосується дітей, то їх, здається, і вчити цьому не потрібно. Бо з часу створення студії – квітень 2014 р., кількість юних художників-новаторів зростає.

Студія розпочала свою роботу на базі мистецької «Арт-скрині» бібліотеки і за кілька  місяців її вихованці не лише засвоїли ази цієї оригінальної техніки – пісочної анімації,  але й створили свої неповторні пісочні сюжети. Власне фото робіт юних майстрів  складають основу  вернісажу  «Мандри у пісочному царстві». 15 дитячих робіт студійців вдало доповнює творчий доробок Оксани Мергут. Разом дебютна виставка створює неймовірне враження. А ще – змушує повірити у власні сили, не боятися освоювати новітні техніки образотворчого мистецтва. Це – перший промінь у розвитку пісочної анімації у місті та області.

ngp-ua.info

ngp-ua.info

Ще буквально декілька років тому ніхто не знав про такий вид мистецтва, як пісочна анімація – малювання піском на склі. Але незвичайні картини, створені у цій техніці, останнім часом набули великої популярності у всьому світі. Все більше бажаючих спробувати свої сили у пісочній анімації. Принаймні, спостерігаючи на великому екрані за впевненими рухами художників, хочеться й собі долучитися до цього дивовижного й водночас надзвичайно крихкого виду мистецтва…

Фантазійні пісочні сюжети майстра викликають незмінне захоплення у дітей,  які залюбки освоюють новий вид творчості.

Юні художники дивують своєю безмежною уявою, втіленою в картинах. Кожен з авторів виставки презентує власну пісочну історію: 11-річна Катерина Кірєєва “Божих дітей”, 8-річна Дарина Лісовенко  “Пейзажне мереживо”, 6-річна Дарина Бурденюк -“Веселу райдугу”. Виставка пісочної анімації запам’ятається і наймолодшою учасницею: трирічна Єва Солоніна  представила глядачам свої “Піскові кульки”.

Будь-яке мистецтво базується на знаннях. У студії пісочної анімації діти навчаються за авторською програмою Оксани Мергут. Цьогоріч вона стала призером 3-го Всеукраїнського конкурсу «Творчий вчитель – обдарований учень». У творчому арсеналі авторки оригінальних мистецьких технік, голови Хмельницької молодіжної організації «Спілка митців народного та сучасного мистецтва» багато ноу-хау: це й пісочна анімація, і турецьке ремесло малювання на воді – ебру,  шоколадна графіка, графіка золотим пилом. Керівник студії має свідоцтво на винахід  «Авторські мистецькі техніки» – самоклейкові модульні ефекти, естампові сюжети.

Прагнення нових висот у професії пояснює, чому діти охоче йдуть за своїм наставником, пізнають таємничий світ мистецтва разом. Символічним є те, що одна із картин вернісажу називається «Політ до сонця». Пісочна анімація дозволяє здійснювати польоти фантазії і дітям, і дорослим.