Обласний воєнком: У третю чергу мобілізації у військові частини Хмельниччини буде відправлено понад дві тисячі чоловік

27 Липня 2014 15:12
vsim.ua

vsim.ua

Орієнтовно понад дві тисячі жителів області буде призвано до Збройних сил України внаслідок третьої черги мобілізаційного розгортання згідно з Указом Президента України. Про це повідомив на брифінгу обласний військовий комісар Сергій Присяжнюк. Це громадяни, які служили в армії або навчалися на військових кафедрах і здатні виконувати обов’язки за необхідними на даний час військовими спеціальностями. Вік призваних – до шістдесяти років включно і достатні для служби стан здоров’я та фізична підготовка.

На відміну від перших двох черг мобілізації, тепер, як правило, поповнюватимуться підрозділи бойового забезпечення. І перестрашені молодики й дядечки, котрі свого часу «відкосили» від служи та просиділи за спідницями, можуть перевести дух – такого баласту в армії не треба. Адже мета третьої черги мобілізаційного розгортання – підтримання обороноздатності держави й завершення антитерористичної операції.

– Хмельниччина успішно провела дві черги мобілізаційного розгортання, – доповів обласний воєнком. – Третя черга розпочнеться за додатковою командою, якою буде вказано частини і військові підрозділи на Хмельниччині, що підпадуть під неї. Орієнтовно буде призвано понад дві тисячі чоловік, але на медичні комісії для формування команд у військкомати викликано більше. Зараз уточнюється місце проживання і роботи людей, які підлягають новій черзі мобілізаційного розгортання.

За словами Сергія Присяжнюка, військкомати Хмельниччини комплектуватимуть тільки ті частини, які постійно дислокуються на території області. А вже з них призвані військові фахівці будуть відряджатися на зміцнення військових угруповання в зоні АТО. Бо ж цілі нової мобілізації – як посилення військових угруповань у відбитті військової агресії з боку Російської Федерації, зокрема – посилення Державного кордону, так посилення територіальної оборони і захисту об’єктів транспортної й іншої інфраструктури.

По суті військові частини переходитимуть зі штату мирного часу на штат воєнного часу шляхом заповнення спеціальностей, не затребуваних у мирний час. На них поширюються всі гарантії і пільги, закріплені законом за військовими. Призваним призначається грошове забезпечення і за ними зберігається місце роботи. Якщо призивається військовий пенсіонер, то під час служби він отримує і військову пенсію, і грошове забезпечення.

– Крім того, ми готуємося до призову на строкову військову службу юнаків від вісімнадцяти до двадцяти п’яти років, – зазначив Сергій Присяжнюк. – Указу про початок цього призову немає, але орієнтовно заплановано 1650 чоловік. Наприклад, восени ми призвали 250. Тобто, нам доведеться напружено попрацювати, щоб мобілізувати стільки молодих людей.

Оскільки такі призовники ще не мають досвіду військової служби, вони не будуть відряджатися у зону бойових дій.