«Трубадур»: початок великої опери

28 Липня 2014 19:37
hroniker.net

hroniker.net

Справжня опера зі справжніми світовими зірками оперної сцени – Кам’янець мріяв про появу цього виду музичного жанру на своїх теренах давно. А мрії, як відомо, мають властивість здійснюватися.

hroniker.net

hroniker.net

Інколи вони здійснюються самі, отак, якимось дивом і без попередження. Але, буває, треба докласти чимало зусиль. Лауреат і  дипломант міжнародних конкурсів та фестивалів оперного мистецтва, кам’янчанка Олена Лютаревич, скільки пам’ятаю, у всіх інтерв’ю завжди обіцяла привезти до Кам’янця справжню оперу.
Своє слово вона дотримала – 26 липня. Одна з найкращих опер італійського композитора Джузеппе Верді «Трубадур», яку цього дня ставили й у рідному місті майстра, прозвучала й у нас – на Руській брамі в незвичному форматі – опера в мініатюрі.

Але за чиєї участі, запитаєте ви. О, стількох зірок світової опери на одній сцені місцеві цінителі ще не бачили. Олена Лютаревич (герцогиня Леонора, сопрано),  солістка оперної студії Харкова, лауреатка всеукраїнських та міжнародних вокальних конкурсів Оксана Томків (Інес – подруга Леонори, сопрано), соліст Національного театру опери та балету Грузії Отар Накашідзе (граф ді Луна, баритон).

hroniker.net

hroniker.net

Також випускник Міланської консерваторії, котрий сьогодні співпрацює з відомими театральними агентствами Європи й концертує далеко за межами Італії, – Емануеле Сервідіо (Манріко або трубадур, тенор) і солістка театру опери та балету м. Батумі Інга Джахуташвілі (циганка Азучена, мецо-сопрано). За фортепіано свою роль уміло виконувала концертмейстер Анжеліка Тернова.

hroniker.net

hroniker.net

Коли вони по черзі з’являлися в образі своїх героїв – у справжніх любителів опери (а не тих, хто прийшов заради самої появи на такому заході) очі загорялися від бажання вловити кожну емоцію. А їх було достатньо. Бо ж опера не про що інше – як про кохання, та ще й із трагічною розв’язкою. Якщо коротко, то дія відбувається в Іспанії XV ст. Сильні почуття, бурхливі емоції, інтрига, помста і пристрасть героїв драми на фоні рмоантичної музики – ось що пережили кам’янчани за дві з половиною години.

hroniker.net

hroniker.net

А подякувати за це потрібно клубу поціновувачів оперного мистецтва «Секвенція», яке очолюють Олена Лютаревич з сестрою Інгою. Якби не їхня наполегливість і бажання перетворити наше місто (нехай не одразу, а з часом) на осередок оперного мистецтва – нічого цього б не було.

Ще треба віддати належне Отару Накашідзе, який прославляє Україну, й Кам’янець зокрема, за кордоном. Та ще й як – уявляєте, виступає в тій вишиванці, яку йому кам’янчани подарували під час концерту «Amore mio» в грудні минулого року. Тоді Отар пообіцяв: бачити нам ще не одну оперну зірку. І дійсно – учора в цьому переконалися.

«Україна – моя друга Батьківщина. А таке місто, як Кам’янець, не може не розвиватись. Хочу організувати благодійний концерт і запросити своїх друзів. Тут буде велика опера. Обіцяю», – сказав перед концертом Отар Накашідзе. І я йому вірю.

hroniker.net

hroniker.net

Джерело: Хронікер