На Хмельниччині суд став на бік Київського патріархату

3 Травня 2017 10:17

Релігійна громада Свято-Миколаївської парафії УПЦ Московського патріархату програла суд релігійній громаді Святителя Миколая Чудотворця УПЦ Київського патріархату за право проводити богослужіння і користуватися храмом у селі Нестерівці Дунаєвецького району.

Про це свідчить рішення Господарського суду Хмельницької області від 19 квітня.

Позивач вказував, що протягом 1733-1991 років на території села Нестерівці діяла релігійна громада Руської православної церкви, яка у листопаді 1991 року одержала правоздатність юридичної особи, зареєструвавши у виконкомі Хмельницької обласної ради народних депутатів Статут релігійної громади Української православної церкви. У подальшому за рахунок пожертв, вчинення релігійних обрядів, а також силами і за кошти жителів с.Нестерівці, релігійною громадою за 1989-1990 роки було здійснено будівництво церкви на вул.Михайлика, 10, про що свідчить технічний паспорт.

Натомість у 2016 році Свято-Миколаївська парафія села Нестерівці та Свято-Пантелеймонівська парафія с. Харитонівка Дунаєвецького району разом з настоятелем перейшла з юрисдикції Московського Патріархату в Україні до Хмельницької Єпархії УПЦ Київського Патріархату.

Водночас суд констатував: в матеріалах справи відсутні будь-які правовстановлюючі документи, які б підтверджували право власності позивача (УПЦ МП) на спірне нерухоме майно, не підтверджено жодними доказами факту будівництва позивачем будівлі церкви, введення її в експлуатацію та подальшої реєстрації права власності.

Крім того, у позивача відсутні будь-які правовстановлюючі документи, які могли б свідчити про належність позивачу на праві власності чи користування земельної ділянки під спірною будівлею церкви.

Таким чином, суд відмовив УПЦ МП у виселенні з будівлі церкви УПЦ КП, що у Нестерівці Дунаєвецького району.