Живемо по-новому, або Хмельниччина як дзеркало Української дійсності

11 Липня 2017 14:39

У січні цього органами державної статистики було проведено опитування членів домогосподарств, які беруть участь у вибірковому обстеженні умов життя, щодо якості добробуту та рівня достатності їх доходів.

Крім того, було запропоновано визначитися щодо прогнозу розвитку країни на майбутнє та очікувань щодо змін свого матеріального стану протягом наступного року.

Про це повідомляє Головне управління статистики у Хмельницькій області.

Оцінюючи рівень своїх доходів, більше половини домогосподарств області повідомили, що протягом останнього року коштів їм було достатньо, але робити заощадження не вдавалося.

У кожному третьому домогосподарстві постійно відмовляли собі в найнеобхіднішому, крім харчування, а трьом родинам із ста взагалі не вдавалося забезпечити навіть достатнє харчування. Відкладати кошти могли дозволити собі лише 3% родин області.

Неспроможність переважної більшості наших краян робити заощадження свідчить про їх малозабезпеченість. Підтвердженням цього є відповіді респондентів на питання щодо визначення їх соціально-економічного статусу в суспільстві.

Так, 54% домогосподарств Хмельниччини вважали себе бідними, 44% родин області хоча бідними себе не вважали, але до середнього класу віднести себе ще не могли. Кожен сотий назвав себе представником середнього класу, заможним ніхто із опитаних себе не вважав.

Лише 9% домогосподарств області відмітили деяке покращення рівня свого життя протягом 2016р. У кожному п’ятому не відчули будь-яких змін свого матеріального стану, в двох домогосподарствах з п’яти добробут погіршився.

Аналіз відповідей членів домогосподарств на запитання стосовно напрямку змін їх добробуту в наступному році показав, що більше 80% наших краян налаштовані скоріше песимістично – половина з них в недалекому майбутньому взагалі не сподіваються на будь-які зміни, половина – очікують на подальше погіршення. Водночас в кожному шостому домогосподарстві області все ж сподіваються на покращення свого матеріального стану.

Очікування стосовно перспектив розвитку економіки України були оптимістичними не у всіх. Зокрема, 46% родин Хмельниччини вважали, що 2017 р. буде несприятливим для країни, 29% домогосподарств області не очікували ніяких змін, у кожній п’ятій родині сподівалися на певне покращення.

Оцінюючи свої життєві пріоритети більшість респондентів повідомили, що найбільшою цінністю в житті вони вважають здоров’я.

На друге місце поставили сім’ю та дітей, на третє – матеріальний добробут, на четверте – впевненість у завтрашньому дні. Робота, кар’єра, освіта, друзі, спілкування щодалі набувають все меншу значимість.