«Грибів цього року дуже багато. Збирайте і купуйте тільки ті гриби, про які вам відомо, що вони їстівні. Якщо ж сумніваєтеся в їх походженні – викиньте, якими б апетитними вони не здавалися», – каже заступник директора ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» Ярослав Главацький.
Найвідоміші гриби на Хмельниччині – це підберезовики, маслюки, опеньки та, звичайно, білі.
«Не раджу збирати гриби з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщена «бульба», оточена оболонкою. Це явно отруйний гриб. Також не беріть грибів з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих або червивих», – радить Ярослав Степанович.
Лікарі радять, прийшовши з лісу, ще раз перевірити гриби, особливо ті, які назбирали діти. Усі сумнівні – викидайте. Після того, гриби промийте, у маслюків зніміть з капелюшка слизьку плівку.
«Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута», – каже Ярослав Главацький.
Основні правила готування грибів:
1. При обробці кип’ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.
2. Обов’язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління, – грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку.
3. Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.
Причини отруєнь грибами:
– вживання отруйних грибів;
– неправильне приготування умовно їстівних грибів;
– вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
– вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).