Продукти подорожчали за рік на 16%, а наше спиртне – майже в половину.
До Нового року залишилося 9 днів, і багато хто підраховує фінанси, необхідні для накриття святкової «галявини».
Наш стіл розрахований на компанію з шести дорослих осіб: трьох чоловіків і трьох жінок, які не є вегетаріанцями і непитущими, коротше, середньостатистичних українців. Як видно з інфографіки, до кожного з меню увійшло шампанське, міцне спиртне, сік, незмінний олів’є, холодні і гарячі закуски.
Бюджетно
Відмінність рецепта олів’є тут насамперед в тому, що салат нарізаний з недорогої ковбаси і дієтичного майонезу. Шампанське ми взяли приготоване методом прискореної шампанізації, коньяк замінили на горілку. Але навіть в цьому випадку вийшло дорожче приблизно на 20%, ніж рік тому, або на 180 грн. Ціни зросли насамперед через випивку, оскільки в грудні 2016 року приміром, пляшка дешевого шампанського коштувала 65 грн, а в грудні 2017-го – вже 85 грн (+30%), пляшка горілки, відповідно – 55 грн і 80 грн (+45%). В межах річної інфляції на продукти (16%) підвищилися ціни на ковбасний сир, напівкопчену ковбасу 1 сорту, а ось ікра «для бідних» подорожчала всього на 12%, а рибні консерви – на 10%. Якщо влаштувати застілля в складчину, з кожного припаде до 155 грн, або 5% мінімальної зарплати.
Стандартно
До «середньостатистичного» салату олів’є ми поклали «варенку» вищого гатунку, жирний майонез, тому продукт виявився на 25% дорожче. Та й п’ятизірковий коньяк коштує вдвічі більше, ніж «біленька» (як і рік тому). Решту продуктів теж не з найдешевших. Особливо подорожчав твердий сир: якщо в грудні 2016 р. сир шестимісячної витримки українського виробництва можна було купити за 150 грн/кг, то тепер – не менше ніж за 220 (+46%), а сирокопчену або сиров’ялені ковбаси зі 100% вмістом м’яса, відповідно – за 200 і 250 грн (+25%).
Зросла в ціні і якісна червона ікра, теж приблизно наполовину. А ось гусятина досить доступна: 4-кілограмова тушка обійдеться на ринку в 320 грн, плюс яблука та інші спеції, це на 10-12% дорожче, ніж рік тому. Скидатися на стіл припаде до 483 грн.
«По-багатому»
Очевидно, що межі «розгуляю» розрахувати складно, тому ми зробили упор на найпоширеніші делікатеси: м’ясну нарізку, французький твердий сир, ікру вищого сорту і у великій кількості, які варто вжити під елітні спиртні напої на зразок шампанського відомої марки і коньяку багаторічної витримки. Наш моніторинг винних бутиків показав, що шампанське майже не подорожчало (+2%), а коньяк навіть подешевшав.
За словами продавця одного з бутиків Івана Шевцова, зниження цін на елітні напої викликано тим, що вони були серйозно переоцінені в колишні роки і не знаходили збуту. Решта делікатесів подорожчали, як роз’яснив нам директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко, через зростання курсу долара. В результаті застілля обійдеться майже в 5 тис. грн на людину.
Що спробувати: устриці і сири
Як розповіла нам гендиректор компанії «Ресторанний консалтинг» Ольга Насонова, новорічне меню з року в рік змінюється мало: сирна та м’ясна нарізка, гаряче м’ясне блюдо, салати. Тим же, хто хоче на свята спробувати чогось незвичайного, радять кілька варіантів.