Великдень наближається, а разом з цим зростають і ціни. Журналісти «Сегодня» за 9 днів до свята вирахували «індекс паски» – до його складу ввійшла як святкова випічка, так і інші невід’ємні атрибути пасхального столу. Вино і фрукти не враховували.
За підрахунками інституту аграрної економіки, святковий «кошик» 2018 року подорожчає майже на третину порівняно з 2017 роком. Для того, щоб перевірити ці дані, журналісти вибрали бюджетний ринок на околиці столиці.
Почали з яєць, які вже дорожчають. На ринках можна знайти варіанти по 23-27 гривень за десяток. Кореспонденти купили яйця по 26 гривень. Продавці запевняють, що до свята ціна навряд чи зміниться.
Борошно купили фасоване – 2 кілограми. Це обійшлося в 22 гривні. Вершкове масло коштує від 20 до 43 гривень. Дріжджі – 4,5 гривні, але продавці прогнозують подорожчання до 5 гривень.
Мешканка Києва Світлана розповідає, що вже купила всі необхідні до Великодня продукти. Її «кошик» обійшовся в 500 гривень.
«М’ясне все купила, ковбасу, яйця… Паски залишилося купити. Я поступово купувала, але точно можу сказати, що втричі дорожче, ніж минулого року», – підтверджує Светалана дані експертів.
До речі, за кіло домашньої ковбаси просять 149 гривень. М’ясний ошийок порівняно з минулим роком додав в ціні 45 гривень. Продавці заохочують брати з запасом…
«М’ясо теж гривень на 10 ще підніметься, а вже після свята сало буде дорожче, а м’ясо дешевше», – розповідають продавці.
За скромний пасхальний набір без фруктів і вина виходить чимала сума. Кіло паски коштує 80 гривень, десяток яєць – 26 гривень, ковбаса – 85 гривень, м’ясо – 135 гривень і 50 гривень твердий сир. Вся вартість «кошика» – 376 гривень.
Нагадаємо, перед Великоднем в Україні злітають ціни на м’ясо. Поки що йдеться про розцінки для переробників, але протягом тижня зміни відчуються і в роздріб.