Чинники, які зумовлюють подорожчання м’яса свиней, цього року такі самі як і у 2017 р. За прогнозами науковців Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» подорожчання свинини до грудня 2018 р. може досягти 10%. Про це повідомляє прес-служба Інституту аграрної економіки.
На думку завідувача відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», д.е.н. Ольги Боднар, можна виділити кілька причин, що зумовили подорожчання свинини у 2017 р. Серед них: зниження пропозиції м’яса на ринку, що було спричинене скороченням поголів’я через спалахи АЧС, збільшення обсягів експорту м’яса, підвищення середнього рівня доходів українців.
Ці чинники також будуть впливати на ціни свинини і у 2018 р. До того ж, спостерігається збільшення вартості кормів. Ціна на зернові, які складають переважну частину кормів, у першій половині цього року зросла на 20-25%.
Роздрібні ціни на м’ясо свиней у травні 2018 р. мали динаміку на зниження. Найвища ціна на свинину без кістки спостерігалась у Луганській області — 126,59 грн/кг, найнижча — у Тернопільській області — 102,5 грн/кг.