Вівсянка – криниця вітамінів (особливо групи В), мінералів, органічних кислот, складних вуглеводів, білка, протеїну і клітковини.
Користь цього продукту переоцінити неможливо.
Дієтологи вважають, що регулярне вживання цієї каші благотворно впливає на схуднення, допомагаючи без шкоди для організму позбавитися від зайвої ваги (разом з регулярними фізичними навантаженнями і здоровим харчуванням).
Навіть невелика порція вівсянки допоможе мінімум на пару годин забути про почуття голоду, яке переслідує тих, що худнуть регулярно. А все завдяки повільному засвоєнню поживних речовин, що містяться в вівсянці.
Вживання цієї каші також знижує рівень холестерину, що зменшує ризик утворення тромбів.
Завдяки обволікаючій і протизапальній дії, вівсянка сприятливо впливає на стінки шлунка і усуває шлункові болі.
Крім цього, вівсянка знижує рівень цукру в крові, тому в обов’язковому порядку входить в меню діабетиків.
Цільнозерновий овес включає антиоксиданти, які очищають організм і вільні радикали, які корисні для роботи серцево-судинної системи, а також попереджає розвиток онкології.
Кальцій і фтор, які входять до складу вівсяної каші, сприяють зміцненню кісток і опорно-рухового апарату. Біотин допомагає усунути м’язові болі.
Овес також сприятливо впливає на роботу печінки, нирок і щитовидної залози.
Вівсянка, серед іншого, включає цинк, необхідний для підтримки імунітету, поліпшення обміну речовин, а також захисту від інфекцій.
Магній покращує роботу нервової системи, розумову діяльність, пам’ять і увагу.
З’їдаючи тарілку вівсянки за сніданком, можна нормалізувати нічний сон, оскільки вона сприяє збільшенню вироблення серотоніну й мелатоніну.
Додамо, що вівсянка протипоказана хворим на целіакію, яка характеризується непереносимістю глютену.