МАГАЗИН ЖУРАВЛЬОВИХ 1903-1905 РР

7 Серпня 2018 11:19

Будинок – яскравий зразок архітектурного вирішення житлово-торгової споруди у цегляному стилі періоду історизму. У 2002-04 рр. проведена реконструкція будинку – добудовано третій поверх, відновлено балкон другого поверху.

Історія будинку пов’язана з розвитком торгової справи в нашому місті – колись у ньому знаходився перший та найкращий гастрономічний магазин Проскурова. В 1880 р. місцевий купець Василь Журавльов відкрив у місті перший гастрономічний магазин, як тоді говорили, “європейського стилю”, який розташовувався в орендованому міському будинку на розі вулиць Олександрівської (нині Проскурівська) і Дворянської (нині Володимирська). Тепер приблизно на цьому місці знаходиться  естрадний майданчик. За короткий час орендоване приміщення було переобладнано, і незабаром новий “Магазин Журавльова” прийняв перших покупців. Широкий вибір вітчизняних та імпортних бакалійних і гастрономічних товарів, можливість брати товар у кредит і робити замовлення, доставка додому і дегустація – усе це було для провінційного Проскурова дивиною. На поч. 20 ст. власницею фірми стає дочка Журавльова Віра Василівна (по чоловіку Вильчек).

З цього часу торгові заклади були перейменовані в “Магазини Журавльової”. Саме така вивіска з’явилася на новому двоповерховому будинку по вул. Олександрівській (нині Проскурівська, 7), що Журавльови побудували у 1903-1905 рр. На верхньому поверсі була влаштована власна квартира, а більшу частину нижнього відведено під торгові площі нового гастроному.

Будинок – цікавий зразок споруди, виконаний у найкращих традиціях цегляного мурування.

С.Єсюнін