Грицак пояснив, що буде за голосування на “виборах” в ОРДЛО

9 Листопада 2018 14:05

У Службі безпеки наголошують на відповідальності за участь в організації псевдовиборів на окупованих територіях Донецької і Луганської області.

Про це на брифінгу 9 листопада розповів голова СБУ Василь Грицак.

“Громадяни України які добровільно або під примусом беруть участь у роботі дільничних, окружних та інших виборчих комісій, не звільняються від відповідальності. Причому кримінальної, якщо є на те підстави”, – сказав Грицак.

“Ваші дії, шановні друзі, в якості членів так званих “виборчих штабів”, “виборчкомів” складають склад злочину, за який встановлена кримінальна відповідальність за кількома статтями Кримінального кодексу”, – зазначив він.

Мова йде про статтю 109 “Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади”, статтю 110 “Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України”, статтю 258-3 “Створення терористичної групи чи терористичної організації”.

Грицак пояснив, що за наявності кваліфікуючих ознак, які обтяжують злочин,винним особам загрожує позбавлення волі на термін до 15 років ув’язнення.

Крім цього очільник СБУ наголосив, що “всі дані на членів штабів і виборчкомів уже передані українським правоохоронцям, які виконують службові обов’язки у контрольно-пропускних пунктах в’їзду-виїзду на лінії розмежування”.

Стосовно відповідальності осіб, які прийдуть голосувати на так звані “виборчі дільниці”, Грицак пояснив, їхні дії будуть оцінюватися у сукупності.

“Якщо в діях особи будуть ознаки складу злочину, буде зареєстроване кримінальне провадження, тоді для неї можуть наступити кримінальні наслідки. Я переконаний, що багато з тих, хто проживає на непідконтрольних території підуть на ті вибори з-під палки”, – зазначив він.

На запитання журналістів, що СБУ безпосередньо робить для того, щоб перешкодити проведенню псевдо виборів в ОРДЛО, Грицак сказав:

“Прямо зараз робимо, поки ми тут говоримо… СБУ щось робить і документує. І насправді в результаті цієї роботи багато хто просто не хоче йти на ці вибори… Я ще раз звертаюся  до жителів тимчасово окупованих територій: Ви можете не ходити на ті вибори. Вас за це ніхто, я надіюся, не вб’є, це точно.

Глава СБУ наголосив, що результат цих незаконних “виборів” уже відомий, акерівників призначено Кремлем.

Валентина Романенко, УП