В Україні вводять нове маркування харчових продуктів: що зміниться

7 Грудня 2018 08:39

У парламенті більшістю голосів підтримали зміни в правила маркування продуктів харчування в Україні.

Верховна Рада України остаточно ухвалила у другому читанні та в цілому законопроект про порядок маркування харчових продуктів. Цим же проектом були введені штрафи за недостовірну інформацію на упаковці. Рішення було підтримано голосами 231 народного депутата.

У документі зазначено в першу чергу, яка саме інформація є обов’язковою для надання споживачу, тобто, повинна бути обов’язково вказана на упаковці.

Так, в проекті зазначається, що розмір маркування повинен бути не менше 1,2 мм для стандартної упаковки.

Також зобов’язують виробників вказувати на упаковці партію продукції, щоб відстежувати і вилучати її з обігу в разі виявлення невідповідності нормам якості.

Для продукції з необмеженим терміном придатності дозволяється не вказувати «термін придатності» або «вжити до» на упаковці.

Окрема норма стосується молочної продукції. За продукцією, яка пройшла сертифікацію, закріплюється термін «натуральний/а», також уточнені критерії «натуральної» продукції.

Також виробники зобов’язані будуть надавати споживачам інформацію про вміст у харчових продуктах добавок і допоміжних речовин, які викликають алергічні реакції або непереносимість. Також необхідно буде вказувати, чи піддавався харчовий продукт розморожуванню.

Зауважимо, що проект закону розробили, аби привести українське законодавство у відповідність до положень регламенту ЄС про надання споживачам інформації про харчові продукти.

Влітку народні депутати Ради підтримали за основу проект закону № 8450 про інформацію для споживачів на етикетках харчових продуктів. Законопроект підтримали 226 народних депутатів.

Джерело: ukr.media