Альтернативна енергетика: хмельницький “Електротранс” успішно використовує дрова

19 Серпня 2014 11:24
proskurov.info

proskurov.info

Три роки тому комунальне підприємство “Електротранс” відмовилося від дорогого природного газу і використовує для своїх виробничих потреб дрова.

“Перехід на альтернативне паливо не лише знизив наші фінансові витрати, а й покращив якість опалення, — коментує директор підприємства Віктор Паламарчук. — Ми були змушені шукати вихід із ситуації, в яку нас загнали не лише ціни на газ, а й потреба в попередній проплаті за його ліміти. У нас розроблена програма з енергозбереження, згідно з якою встановили піролізні котли, а також переобладнали газові котли під тверде паливо. Щоправда, один газовий котел залишили в резерві без переобладнання. При потребі він готовий до роботи, пройшов усі перевірки”.

У ці дні на підприємстві активно заготовляють дрова твердих порід (ясен, граб, дуб). Зрізану деревину привозять власним транспортом працівники лісового господарства, з яким укладено договір. Наразі електротрансівці вивчають умови можливої співпраці з іншими постачальниками деревини. “Оскільки на продукцію лісового господарства не так давно введено ПДВ, то ціна на дрова також зросте, —ділиться Віктор Анатолійович. — І все ж вона залишиться набагато нижчою, ніж вартість блакитного палива, за яке треба робити обов’язкову проплату наперед”.

До кінця серпня планують заготувати 1100-1200 метрів кубічних дров. Завчасно перевірили на готовність до роботи в осінньо-зимовий період і 400 метрів тепломереж, водогін та котли для опалення. Після профілактики все теплогосподарство приведене, як кажуть, у повну “бойову” готовність.

“Дуже шкода, — каже Віктор Паламарчук, — що нині у нас немає можливості впроваджувати заходи з енергозбереження. Держава повинна відшкодувати нам 37,5 мільйона гривень, а призначень дали лише 19 мільйонів. На пільгове перевезення пасажирів автобусами не виділено жодної копійки, за винятком соціальних маршрутів. Але ми розуміємо, що нині не та ситуація, коли потрібно нарікати на державу…”

За власні кошти на підприємстві роблять найнагальніше, найнеобхідніше. Скажімо, вирішили проблеми з мийкою, дах якої серйозно протікав і спричинив пошкодження стін. Довелося не лише замінити покриття над приміщенням, а й встановити водовідведення. На черзі — відновлююче штукатурення стін.

Відремонтували й підсобні приміщення: поштукатурили, пофарбовували і вигляд їх одразу став інший, оновлений. У ремонтних роботах комунальному підприємству надавали допомогу люди, зареєстровані у міському центрі зайнятості.
На черзі — заміна старих вікон у їдальні, спортивному залі, а також виробничих приміщеннях. Дарма, що немає зайвих обігових коштів, але, як тільки вони з’являться, буде можливість повернутися до проблеми зниження енерговитрат, від яких залежать фінансовий стан, а також соціальна складова роботи підприємства.