Цей день в історії Хмельниччини: 20 березня

20 Березня 2019 09:26

Стара гравюра з видом меджибізького замку. Фото: castles.com.ua

З історичних джерел відомо, що 20 березня російські війська ввійшли до Меджибізького замку під командуванням генерала Гейденрихта. Ці події історично пов’язують із тим, що в лютому 1733 року помер польський монарх із династії Веттінів — Август ІІ. Річ Посполита вступила в період міжкоролів’я. Частина суспільства воліла бачити на престолі чергового представника саксонської династії — Августа ІІІ, інша прагнула мати своїм королем поляка — Станіслава Лещинського. Країна поділилась на ворожі угруповання. В 1734 році Росія, аби підтримати вигідну для себе кандидатуру Августа ІІІ, ввела на територію Речі Посполитої війська.

20 березня у 1849 році до Кам’янця-Подільського прибув російський прозаїк, журналіст, історик – Віктор Іпатійович Аскоченський. Його призначили головою совісного суду Подільської губернії. Раніше він працював у Житомирі радником Волинського губернського правління. У щоденнику Віктор Іпатійович занотував: «І ось я тепер у Кам’янці. Але мало ще в мене вражень, хоч від дум голова ломиться. Я бачив місто і подивувався сміливій і гордо-неправильній його архітектурі». Та вже через півроку Віктор Іпатійович через гострі конфлікти з чиновницьким середовищем змушений вийти у відставку в чині титулярного радника і зайнятися тільки літературною діяльністю — спочатку в Києві, а від 1857 року — в Петербурзі.

У 1905 році 20 березня в Ярмолинцях поліція заарештувала 6 чоловік і кинула до проскурівської в’язниці. Чоловіки були селянами. В березні 1905 року селяни Ярмолинець і навколишніх сіл, зібравшись на сход, заявили, що не вийдуть на роботу, поки не підвищать розцінок за працю у панських економіях: по 50 копійок на день чоловікові, 40 копійок – жінці і 25 копійок – підліткові. Управителі на це не погодились і набрали робочих з інших сіл, це викликало хвилю нових заворушень. І попри те що селян кидали до в’язниць заворушення не припинялись і 24 березня управитель з Ярмолинець телеграфував проскурівському справникові: «Безвихідний стан продовжується, до згоди прийти неможливо. Найнятих на стороні селяни силою випроваджують, погрожуючи вбити».
Протипоміщицькі виступи охоплювали дедалі більше сіл. Без козаків, поліції місцева влада не могла вже впоратися з селянами. Козацькі ескадрони направлялись туди, де виникали заворушення. У квітні майже в кожному селі перебували війська. Аж чотири ескадрони Білгородського полку було розташовано в Ярмолинцях та навколишніх селах.

В сучасній історії цей день запам’ятався сумною подією. 20 березня 2016 року поблизу Авдіївки, трагічно загинув наш земляк 27-річний Олександр Павенський. Загинув в промзоні міста підірвавшись на військовому автомобілі «ЗІЛ» на протитанковому фугасі. Він був уродженцем с. Завалійки, Волочиського району, Хмельницької області.

Юна МІТРАШКО
Джерело: ye.ua