Цей день в історії Хмельниччини: 24 квітня

24 Квітня 2019 09:18

Одним із найбільших проектів початку 20 століття на території Поділля та Південно-Східної Волині стало будівництво Подільської залізниці . Фото: khm.gov.ua

24 квітня 1960 року у Хмельницькому відбулось урочисте відкриття стадіону “Поділля” після реконструкції. Цього ж дня перший матч на своєму полі в рамках чемпіонатів СРСР проводили хмельницькі динамівці. Саме тоді коли футбольна команда “Динамо” одержала статус майстрів і право виступати в чемпіонатах стало питання що міський стадіон не відповідає вимогам проведення матчів такого рівня. У січні 1960 року перед будівельниками поставили жорсткі строки – закінчити всі роботи до 15 квітня. І вони встигли, за три місяці виросли нові залізобетонні трибуни на 10 тисяч місць із роздягальнями, душовими, сауною, медпунктом. Були встановлені щогли електричного освітлення, якого в той час більшість стадіонів ще не мала. Загальний кошторис робіт на стадіоні склав 2 мільйони 400 тисяч карбованців.

24 квітня 1914 року відбулась спільна нарада представників Подільської залізниці та Південно-Західних залізниць про включення першої у пряме сполучення з державною мережею шляхів та спільне використання станцій Проскурів та Шепетівка. Було узгоджено обмін вагонами на цих станціях (у середньому 200 на добу, максимум – 250-300) та заплановане спорудження на них, коштом Подільської залізниці, допоміжних колій. Одночасно відбулось узгодження регулярного руху пасажирських потягів: щоденне відправлення з Проскурова о 7.00, прибуття в Кам’янець-Подільський о 12.00; з Кам’янця-Подільського о 18.30, прибуття у Проскурів о опівночі. Навесні 1914 року перша черга Подільської залізниці була успішно завершена. Одночасно почалося будівництво другої черги – продовження магістрального шляху від Шепетівки до Коростеня, а також прокладання відгалужень Шепетівка – Ізяслав – Ланівці, та Ярмолинці – Гусятин. Всі ці залізниці стали до ладу в 1915 та 1916 роках.

24 квітня 2011 року обласне управління статистики оприлюднило результати свого дослідження щодо стану здоров’я мешканців області. За результатами вибіркового обстеження половина мешканців оцінили стан свого здоров’я – як добрий, більше третини – як задовільний, кожний сьомий – поганий.

Минулого року цього дня студенти декількох вишів обласного центру мали нагоду зустрітися з ведучими ранкового шоу «Доброго ранку, Країно» Тетяною Тереховою, Владом Волошиним та Антоном Довлатовим. Зірки екрану розповідали про знання та навички, що стануть у пригоді кожному, незалежно від обраної професії, про медіа-простір та роботу в ньому, особливості власних буднів.

Юна МІТРАШКО

Джерело: ye.ua