Цей день в історії Хмельниччини: 26 квітня

26 Квітня 2019 09:08

26 квітня 1986 року на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС стався вибух. Фото: kv.oblast.online

У 1915 році 26 квітня (13 квітня за старим стилем) у Кам’янці-Подільському та Проскурові перебував російський імператор Микола ІІ. Приїзд Імператора був досить детально описаний в пресі того часу. Завершивши свій візит до Галичини, Микола II відвідав Проскурів, Кам’янець-Подільськ, Одесу, Миколаїв, Севастополь. Саме тоді звичний сценарій царських візитів було змінено. Тепер увага приділялась безпосередньому спілкуванню царя з «простим народом». Так, якщо раніше на залізничні платформи для зустрічі імператора допускалися тільки спеціально організовані групи (заздалегідь підібрані депутації, військовослужбовці на чолі зі своїми командирами, учні, що знаходились під пильним наглядом своїх наставників), то тепер дозволяли з’являтися і «простій публіці».

26 квітня 1986 року на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС стався вибух. Чорнобиль – невеличке містечко на півночі України. У 1970 році неподалік міста розпочали будівництво атомної електростанції. Протягом 1977–1983 років в дію було введено чотири енергоблоки, в 1986 році планувався пуск п’ятого. За кілька кілометрів від станції будується місто Прип’ять, де мали проживати працівники станції. 26 квітня 1986 року о 01:23 на четвертому енергоблоці стався вибух, який повністю зруйнував реактор. Зупинити активне виверження радіоактивних речовин зі зруйнованого реактора вдалося лише до кінця травня 1986 року мобілізацією значних ресурсів і ціною масового опромінення тисяч ліквідаторів. Подоляни теж брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи. Перша група чисельністю 60 осіб на 10 пожежних автомобілях була відправлена у зону аварії 9 травня 1986 року. 8 відділень подільських пожежників увійшли до складу зведеного загону пожежної охорони Житомирської області. Два відділення (із Шепетівки та Кам’янця-Подільського) несли чергування в Чорнобильській ВПЧ. Донедавна ще дев’ять сіл на Хмельниччині мали статус четвертої зони посиленого радіологічного контролю через аварію на ЧАЕС.

У 2011 році цього дня у Хмельницькому відкрили пам’ятник «Героям та жертвам Чорнобиля». Роботу архітектора Сергія Козака та скульптора Автанділа Гігаурі розташували на перехресті вулиць Кам’янецької та Прибузької. На спорудження та виготовлення пам’ятника з міського та обласного бюджету витратили 810 тисяч гривень.

Рік назад 26 квітня представники НАТО в Україні презентували у Хмельницькому виставку.Експозиції виставки представляли ключові події діяльності НАТО та охопили питання співробітництва України з альянсом у цивільній і військовій сферах.

Юна МІТРАШКО

Джерело: ye.ua