Цей день в історії Хмельниччини: 26 червня

26 Червня 2019 08:58

26 червня 1951 року місцеве видання «Шлях Жовтня» повідомляло про врожай полуниці у Судилкові (Шепетівський район). Полуницю на площі 1,5 гектара виростив колгосп імені Сталіна. Особливо добрі результати давав сорт «Коралка», він був популярний і поширений у колгоспах того часу. Ягоди цього сорту були більші ніж в інших наявних на той час сортів і мав високу морозостійкість. З площі 1,5 гектара полуниць в 1951 році давали врожай 36 центнерів (3600 кілограмів). Видання також повідомляло, що полуниця уже кілька днів активно продавалися на центральному ринку Шепетівки.

26 червня 2011 року здійснив свій перший маршрут новий рейковий автобус за маршрутом Вінниця–Хмільник–Хмельницький. Рейковий автобус мав стати вирішенням питання приміських сполучень, оскільки є більш економічним, ніж дизель-поїзд, який їздив до цього. У 2011 році залізниця заявляла про готовність допомогти місцевій владі придбати транспортні засоби для того аби позбутися економічно необґрунтованих витрат на утримання застарілого рухомого складу, який залучений на приміському сполученні.

26 червня 2012 року у Хмельницькому активісти організували акцію проти застосування насильницьких методів у правоохоронних органах. Для цього у центрі міста влаштували цілу виставу. Молодий хлопець із зав’язаними руками та заклеєним ротом намагався кричати під тиском насильницьких дій іншого молодика. Одночасно з цим на друкарській машинці молодою дівчиною складався протокол зі слів «слідчого». Проте реакцією«міліціонера» на крики «я не винний» було стискання пальців підозрюваного плоскогубцями, а фраза «я не вбивав» та намагання відмовитись від неправдивих показань карались подвійними порціями агресії. Таким чином хмельницька незалежна студентська профспілка «Пряма Дія» та молодіжна ініціатива «Вуличний Університет» вирішили звернути увагу громадян на застосування насильницьких методів у правоохоронних органах. Приурочили акцію до Міжнародного дня на підтримку жертв тортур, саме в цей день 1987 року набула чинності Конвенція проти катувань Організації Об’єднаних Націй.

У 2013 році цього дня у Хмельницькому відкрили меморіальну дошку архітектора Гната Чекірди. На одній зі стін кінотеатру “Планета” урочисто презентували меморіальну дошку, яка присвячена Гнату Чекірді – архітектору з Хмельниччини, який створив чимало відомих у місті будівель. Серед них Будинок ляльок, будинок обласної ради профспілок, готель “Жовтневий”, парк культури та відпочинку парк імені Чекмана та будинок пожежного депо (тепер кінотеатр “Планета”).

Минулого року 26 червня кращим випускникам Хмельницького вручили золоті та срібні медалі. На площі біля кінотеатру імені Шевченка відбулася урочиста лінійка для випускників, які відмінно закінчили школу та отримали прохідний бал із ЗНО.

Юна МІТРАШКО

 

Джерело: ye.ua