Представники суспільно-культурного товариства «Переселенці» взяли участь у XX фестивалі лемківської культури

15 Серпня 2019 21:19

На теренах Хмельниччини активно діє регіональне суспільно-культурне товариство «Переселенці», яке утворене і зареєстроване в 2002 році з представників депортованих українців (лемки, бойки та переселенці). Щорічно в першу суботу серпня представники цієї громадської організації беруть участь у Всеукраїнському фестивалі лемківської культури.

Цьогорічну, вже двадцяту, варту запалили у містечку Монастирийськ Тернопільської області, у місці найкомпактнішого проживання лемків, які насильницьким методом були виселені в 1944-1946 та 1951 р.р. з їх споконвічних земель Лемківщини, Надсяння, Холмщини.

Лемки є етнічною гілкою українського народу, вони здавна проживали на обох схилах Карпат. Під час “хрущовської відлиги” тисячі лемків повернулись в Галиччину. Найбільше їх розмістилося в Монастирську. Також колишні переселенці та їх нащадки мешкають і на теренах Хмельниччини.

У святковий день фестивалю у дубовому урочищі “Бичова” на Ватряному полі поєднались казкова прикарпатська природа, думки і серця багатьох лемків з усього світу. П’ятнадцятитисячна колонаурочистою ходою пройшла по містечку Монастирийськ з покладанням квітів до пам’ятника Т.Г. Шевченку, Пам’ятного знаку депортації та до фігури Покрови Пресвятої Богородиці.

Поділля з штандартом ”Хмельницька область” представили на фестивалі понад 50 учасників. Серед них вчителі, медики, інженери, пенсіонери, студенти та школярі з міста Хмельницького та з районів. Поїздка хмельницьких лемків відбулася завдяки підтримці Хмельницької облдержадміністрації.

Джерело: www.adm-km.gov.ua