Цей день в історії Хмельниччини: 20 серпня

20 Серпня 2019 08:34

20 серпня 1941 року на території сучасного військового містечка Ракове окупанти організували табір особливого режиму для радянських військовополонених «Шталаг-355», в якому за роки війни фашисти знищили майже 65 тисяч людей. Військовополонених розмістили в казармах і стайнях, саму територію огородили колючим дротом, встановили вишки з кулеметами. В’язнів майже не годували, тримали в холоді, постійно виводили на важкі роботи, хворим не надавали медичної допомоги. Тих, хто не витримував такого режиму і вмирав (а таких щодня було декілька сотень), закопували тут же, на території табору – на схід від казарм. Після війни, на місці братських могил, було облаштовано Меморіал пам’яті жертв фашистського режиму.

Газета «Комуніст» від 20 серпня 1941 року надрукував повідомлення радянського інформбюро про пограбування селян у Кам’янець-Подільській області (нині Хмельницька). В повідомлені йшлось: «В селах Оринського, Чемировецького, Дунаєвецького та Новоушицького районів Кам’янець-Подільській області фашисти забрали у населення не тільки продовольство, худобу, одежу, а й годинники, велосипеди та інше. Німецьке командування не спроможне зламати опір населення. Більша частина селян пішла у ліси і поповнили рух опору в партизанських загонах».

В ніч з 20 на 21 серпня 210 року відбулась масштабна в історії Хмельницького речового ринку пожежа. Тоді загорілися склади з килимами, полум’я охопило територію понад 250 квадратних метрів. Над ліквідацією працювало 15 пожежних відділень.

Юна МІТРАШКО

Джерело: ye.ua