Від дослідників і експертів з харчування ви, напевно, чули про те, наскільки цінними та необхідними елементами для здоров’я нашого організму є антиоксиданти. Однак далеко не всі люди знають, що собою являють ці речовини, інформує Ukr.Media.
Антиоксиданти — це елементи, які захищають організм від пошкодження вільними радикалами. У деяких видах фруктів і овочів міститься величезна кількість антиоксидантів. Ці речовини можуть допомогти знизити ризик серйозних проблем зі здоров’ям, таких як хвороби серця і діабет. Відштовхуючись від досліджень вчених, ми склали для вас список цікавих фактів про антиоксиданти.
Антиоксиданти та вільні радикали
Якби ми не вживали в їжу достатню кількість антиоксидантів, нашому організму було б набагато важче впоратися з вільними радикалами. У той час як вільні радикали відіграють роль у певних функціях організму, антиоксиданти допомагають підтримувати здоровий баланс. Велика кількість вільних радикалів може призвести до окислювального процесу, який може пошкодити вашу ДНК або навіть знищити клітини. Часте паління, забруднення повітря, зловживання алкогольними напоями та харчування шкідливою їжею є основними причинами утворення великої кількості вільних радикалів.
Продукти, в яких містяться антиоксиданти
Клітинний антиоксидант глутатіон — це тип антиоксидантів, які організм виробляє самостійно. Тим не менше, в деяких продуктах перебуває чимала кількість антиоксидантів, які надають нашому організму неоціненну користь. Зелений чай, кава, ягоди та фрукти є багатими джерелами цих речовин. Певні м’ясні продукти також містять у собі антиоксиданти. Щоб отримувати достатню кількість даних елементів, важливо вживати якомога більше овочів і фруктів. Споживання продуктів, багатих на антиоксиданти, допоможе вам захистити організм різними способами та надасть вашій шкірі додаткову красу.
Антиоксидантні добавки
Антиоксиданти, безсумнівно, відіграють життєво важливу роль в нашому організмі. Проте варто пам’ятати, що надмірна кількість цих речовин може шкідливо вплинути на ваш організм. Зловживання антиоксидантами може створити окислювальний процес замість того, щоб захищати вас від вільних радикалів.
Деякі дослідження показали, що велика кількість антиоксидантів збільшує ризик смерті. Вчені кажуть, що раціон, багатий на овочі та фрукти, забезпечить організм достатньою кількістю антиоксидантів. Проконсультуйтеся з лікарем і дієтологом, щоб дізнатися, чи споживаєте ви потрібну кількість цих елементів і чи не переїдаєте.
Різні види харчових антиоксидантів
Існує два типи харчових антиоксидантів, один з яких розчиняється у воді, а інший — в жирі. Водорозчинні антиоксиданти працюють у рідині всередині й зовні клітин. Між тим, жиророзчинні речовини в основному працюють в клітинних мембранах. Важливо відзначити, що багато елементів, які є антиоксидантами, також мають інші корисні функції, які важливі для правильної роботи організму.