Цей день в історії Хмельниччини: 11 вересня

11 Вересня 2019 11:27
141 рік тому в Кам’янці-Подільському освятили Казанський собор. Він став головним православним храмом міста. Освятив собор, 11 вересня (30 серпня за старим стилем) 1878 року єпископ Балтський, вікарій Подільської єпархії. Видання «Подольские епархиальные ведомости» про цю подію писало що, всі вулиці та провулки, що вели від старого собору до нового, були заповнені людьми, які прийшли на урочистості з нагоди освячення храму. Грала військова музика. Варто сказати, що будівля нового собору до 1866 року належала католицькій громаді. Після того як царським указом ліквідували католицьку дієцезію. Ліквідовано було і монастир кармелітів босих, скасовано і його костел. Тож його будівлю вирішили переробити на православний собор. Справа виявилася не простою і затягнулася на одинадцять років. Діяв собор до 1935 року. Під час широкої антихристиянської кампанії, коли на Поділлі закрили більшість храмів, Казанський собор знищили.

11 вересня, 1924 року газета «Радянська Волинь» повідомляла про курси з перепідготовки польських учителів у Шепетівці. Зокрема у повідомленні видання йшлося: «Виявилося, що більша частина польського учительства спеціальної, фахової освіти не має… Частина вчителів, що гарно, краще инших знають польську мову та отримують порівнююче велику фахову освіту. Це, здебільшого, учителі-українці, що володіють польською мовою».

11 вересня 1965 року на міському стадіоні, Кам’янця-Подільського показали наймаштабнішу, на той час, театралізовану виставу «Зорі назустріч» режисера Лева Славіна. Тоді до Кам’янця приїхали популярні російські кіноактори Леонід Кміт (Пєтька з безсмертного фільму «Чапаєв»), Іван Переверзєв, Михайло Пуговкін (виконроб з комедії «Операція «И» та інші пригоди Шурика»), Володимир Гусєв, Павло Вінник, Клара Лучко, Тамара Носова, народна артистка СРСР Марина Ладиніна. Також у виставі виступили солісти Київського театру опери та балету: баритони Дмитро Гнатюк, Микола Ворвулєв, лірико-драматичний тенор Анатолій Солов’яненко, лірико-колоратурне сопрано Белла Руденко. Також долучилися театральний актор Олександр Хвиля та майстер художнього слова, народний артист Української РСР Андрій Сова.

У 2012 році 11 вересня у Кам’янці-Подільському проходили зйомки епізодів першого українського повнометражного дитячого фільму «Іван Сила», режисера Віктора Андрієнко. Сценарій за книжкою Олександра Гавроша «Неймовірні пригоди Івана Сили, найдужчої людини світу» у 2007 році написав Ігор Письменний. У ролі Івана Сили знімався Дмитро Халаджі.

У 2016 році 11 вересня в Хмельницькому відбудеться веломарафон “Хмельницька сотка”. Активісти організовують велоперегони на 100 кілометрів для всіх охочих. Його мета – популяризація велоспорту, активного способу життя, залучення людей до аматорського спорту. Того дня майже 200 любителів двоколісних з різних районів та навіть інших обласних центрів влаштували велоперегони на 100 кілометрів. Стартували від кінотеатру імені Шевченка, а фінішують біля школи №18.

Юна МІТРАШКО

Джерело: ye.ua