Цей день в історії Хмельниччини: 12 вересня

12 Вересня 2019 09:43

У 1976 році 12 вересня введено в експлуатацію магістральний питний водовід Дністер — Кам’янець-Подільський. Проектна потужність Дністровського водогону – 30 тисяч кубометрів води на добу. Довжина водопроводу склала майже 10 км. Його кошторисна вартість на той час сягнула майже 3 мільйони карбованців. Для будівництві питного водогону з Дністра переміщено 220 тисяч кубометрів грунту, вкладено і змонтовано 6 тисяч кубометрів залізобетону. Особливістю водогону стало те, що його збудовано в скелі. Спеціально вирубали шахту глибиною 30 метрів, де розмістилася насосна станція першого підйому в селі Цвіклівці. Аналогів такого будівництва на той час в Україні не було. З початком вводу в експлуатацію Дністровський водогін був одним із цехів цементного заводу, а в 1981 році його передали на баланс міськводоканалу.

12 вересня 2014 року в Хмельницькому вперше відбувся «Ярмарок спорту». Зірковими гостями ярмарку спорту у Хмельницькому стали: Олексій Торохтій (олімпійський чемпіон з важкої атлетики), Ірина Мерлені (олімпійська чемпіонка з вільної боротьби), Сергій Конюшок (стронгмен – найсильніша людина планети 2009), Сергій Нагорний (олімпійський чемпіон з веслування на байдарках і каное). Захід відбувся у приміщенні Обласного центру фізичного виховання учнівської молоді. На ярмарку представники кожного виду спорту та клуби у спеціально об лаштованих боксах презентували дітям та дорослим власні здобутки.

В 2014 році цього дня в зоні проведення операції об’єднаних сил загинув шепетівчанин Олександр Багнюк. В районі Старобешеве – Волноваха на донеччині, під час артилерійської та танкової атаки російських агресорів на командно-спостережному пункті військовий отримав смертельне поранення.

Юна МІТРАШКО

Джерело: ye.ua