Крім того, є маленька хитрість: при заварюванні зеленого чаю в чайнику, не закривайте кришку щільно, щоб чай не «запарився» і вийшов більш ніжним.
Чорний чай любить гарячу воду!
На відміну від зеленого, чорний (або червоний) чай, навпаки, варто заварювати водою високої температури (95-100), так його властивості розкриваються краще. Ці ж рекомендації застосовні для трав’яних зборів.
«Улун» — знаменитий і примхливий
Аромат і смак чаю «Улун» найкраще розкривається при температурному режимі 90 градусів. «Улун» — це чай середньої ферментації, він окислений лише частково, тому крутий окріп обпече ніжний чайний лист (аналогічно тому, як це відбувається з зеленим чаєм) і вб’є аромат в готовому напої.
У чому заварювати?
Найбільш відповідним посудом для заварювання чаю є фарфор і скло, тому, що вони нейтральні й не заважають повноцінно розкриватися чайному смаку й аромату. У рідкісних випадках також підходить глиняний посуд. Але використовувати його можна лише для одного виду чаю, тому, що глина має «пам’ять». Середній час заварювання чаю становить від трьох до п’яти хвилин. Швидше можна заварити зелений чай, тому, що зелені листочки дуже ніжні.
Трав’яні та фруктові чаї
На відміну від чайного листа, для трав’яного і фруктового чаю немає особливих приписів: трав’яний чай заварюється так: 1 чайна ложка на 200 мл (1 г=100 мл). — 100 С окріп, настоювати від 5 до 10 хвилин.
Фруктовий чай: 1 чайна ложка на 100 мл (2 г=100 мл). — 100 С окріп, настоювати 5-7 хвилин, додати цукор за смаком.