У 21 столітті людина може в будь-яку хвилину піти в магазин і придбати необхідний їй харчовий продукт. Виробники за рахунок штучних добавок домоглися збільшення терміну придатності своїх товарів, тому полиці магазинів безперебійно оновлюються. І хоча це значно полегшило наше життя, ми розуміємо, що будь-яка хімічна добавка в довгостроковій перспективі негативно позначиться на здоров’ї. Сьогодні поговоримо про трансжири, де вони містяться і як шкодять нашому організму, інформуєUkr.Media.
У чому шкода трансжирів
Підвищення рівня поганого холестерину
Чим більше ми вживаємо продуктів, що містять ці речовини, тим більше накопичується на судинах поганого холестерину. З цієї причини судини звужуються, та збільшується ризик розвитку інфаркту та інсульту.
Збільшення ризику розвитку цукрового діабету
Вивчення цього питання вченими триває. Але вже кілька досліджень показали, що шанс захворіти на діабет при частому вживанні продуктів, що містять трансжири, збільшується до 40%.
Посилення запальних процесів
Присутність трансжирів у складі їжі, збільшує ризик запалення у крові. А хронічні запальні процеси, як відомо, є однією з причин розвитку таких захворювань, як рак, артрит, цукровий діабет, а також проблем в роботі серцево-судинної системи.
Онкологічні захворювання
Якщо часто вживати трансжири, не можна виключати ризик появи раку. Вивчення цього взаємозв’язку триває, але краще не ризикувати своїм здоров’ям і вже зараз відмовитись від продуктів, що містять цю речовину.
Де містяться трансжири?
У світі починають поступово забороняти використання трансжирів у виробництві харчових продуктів. Так було зроблено у США два роки тому. Але якщо ви не впевнені, що у вашій країні була введена аналогічна заборона, вам краще уникати таких продуктів:
- маргарин;
- рослинні жири;
- випічка, придбана в магазині;
- фастфуд і заморожені продукти, зокрема тісто;
- попкорн, куплений в магазинах і кінотеатрах;
- готова глазур для випічки;
- сухі вершки.