Сльози радості, щирі посмішки та міцні обійми – так зустрічали хмельницьких прикордонників

3 Липня 2014 19:35

01З чергової ротації до Національної академії Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького повернулися курсанти. Два місяці вони виконували завдання по охороні адміністративного кордону з Автономною Республікою Крим.

02

– Поки ми знаходилися на кордоні, про нас не забували жодного дня, – розповідає  командир 2 прикордонної застави шостої мотоманевренної групи Дмитро Нікішов (20). – Було багато дзвінків з академії, від наших рідних та друзів. Всі нас постійно підтримували, підбадьорювали, казали, аби поверталися живими та здоровими. Виїхали сьогодні о четвертій ранку. Вражень привезли багато. Всі дуже раді, що повернулися зі служби показавши гарні результати. За період служби нашою шостою мотоманевренною групою, а саме другою заставою, було затримано 25 порушників. Це українці, росіяни, кримчани. Серед них як жінки, так і чоловіки. Було багато втікачів з в’язниць з Донецька, Луганська . В деяких були довідки про звільнення, але не у всіх. Процес затримання в основному відбувався вночі, вони намагалися нас обходити, проходити непомітно. Але в нас був ще й бойовий пес та й відчуття курсантів ніколи на службі не підводило.

03

19-річний Іван Коцеруба з династії військових. На кордоні, у той самий час що і він, знаходилися також його батько Дмитро Михайлович та брат Михайло, а мама Жанна в Хмельницькому два місяці дуже очікувала на повернення своїх мужніх хлопців. Як розповів Іван, перебуваючи на кордоні він жодного разу не пошкодував про свій вибір стати прикордонником.
-Я вже вдруге служив на кордоні, – каже курсант факультету іноземних мов та гуманітарних дисциплін Іван Коцеруба. – Я з третьої прикордонної застави мотоманевренної групи № 6… Жили в звичайній сільській школі, виїжджали на кордон і несли службу. Мешканці села Макарівка ставилися нормально, можна сказати наче до власних дітей. Вони розуміли нас, і з радістю приносили молоко, яйця а також солодощі. Вражень залишилося дуже багато. У нас було два затримання порушників кордону… А ще, якщо пригадати, то одного разу була така ситуація, коли ми стояли на службі, і десь о третій ночі різко почули чергу ніби кулемета, всі одразу вибігли взявши зброю, а з’ясувалося, що то просто запускали салюти з іншої сторони. Можу сказати, що єдине за два місяці, що мені набридало там, так це їдючі комарі (сміється-прим.автора). Тому всім курсантам, пораджу брати з собою ще більше «відганялок». А так все добре. Я радий, що зможу захищати свою країну на кордоні.

04

– Ми проходили службу на адміністративному кордоні між Херсонською областю та АР Крим, – розповідає Богдан Волков (21). – До академії я прийшов тому, що мій дід, років 50 назад, служив на кордоні з Туреччиною. Сказав мені, що бути прикордонником це круто. Це так… Запам’яталося багато чого, особливо красива природа. Я і сам з Херсону, так що для мене там було все звичне. Рідні привозили гостинці, фрукти, овочі, консервації. Якщо комусь щось потрібно було з речей, наприклад дзеркальце чи ще щось з побуту, то також. А загалом, необхідних речей, медикаментів, їжі нам вистачало всього…В останньому наряді 30 числа здійснили затримання порушника, громадянина Росії.

05

– Сьогодні приїхали наші однокурсники, курсанти ми цьому дуже раді, чекали їх два місяці, – розповідає Ольга Григораш (24). Ми готувалися зустрічати їх, після закінчення пар намалювали плакати. Всіх дівчат, і не лише, переповнюють емоції, радість від зустрічі. У мене мій хлопець також знаходиться зараз на кордоні. Він також вчора виїхав на Чонгар. Чекаємо на повернення усіх наших прикордонників живими та здоровими.

12 06 07 08 09 10 11

Фото – vsim.ua

Джерело: "ВСІМ"