У Хмельницькому є куди здати відпрацьовані батарейки та акумулятори: адреси

20 Червня 2014 09:00
ngp-ua.info

ngp-ua.info

Всім відомо, що використані батарейки та акумулятори мобільних пристроїв не можна викидати у звичайний смітник. Потрапляючи разом з побутовими відходами на звалище, вони горять – шкідливі речовини потрапляють в атмосферу. Або ж гниють та іржавіють, тоді, з часом, все ті ж шкідливі речовини просочуються до землі, забруднюючи ґрунтові води.

Одна звичайна батарейка робить непридатними для подальшого сільськогосподарського використання 20 квадратних метрів землі. Для прикладу, аби забруднити весь майдан Незалежності у Хмельницькому потрібно лише 1400 батарейок!

За даними Держмитслужби України на територію України у 2010 році імпортовано 10 млн. мобільних телефонів, 300 тисяч портативних комп’ютерів, 277 мільйонів елементів живлення (батарейок) – це понад 4,5 тисяч тонн батарейок і акумуляторів, які після відпрацювання є потенційно небезпечними відходами або, за умов переробки, – джерелом цінних ресурсів, кольорових металів та хімічних речовин.

Проте є і гарна новина: у Хмельницькому є куди здати відпрацьовані батарейки.

Декілька магазинів приймають їх у своїх приміщеннях, а згодом відправляють у Львів на завод «Аргентум» – єдиний у своєму роді завод в Україні. Там переробляють не лише пальчикові батарейки, а й акумулятори від телефонів, ліхтарів, ноутбуків.

Адреси, де приймають відпрацьовані батарейки та побутові акумулятори:

– приміщення Обласної ради, майдан Незалежності 2, контейнер зліва від входу;

– магазин “Watsons”, вул. Проскурівська, 16;

– магазин “Епіцентр”, контейнер знаходиться з правої сторони від головного входу;

– магазин “MOYO”, що на розі вулиць Проскурівської та Свободи;

– всі магазини МТС;

– заправки WOG.

Однак, мало лише здати батарейки самому – слід також розповісти про їхню шкідливість старшому поколінню, друзям та оточенню. Також можна самостійно організувати збір, розмістивши у себе в під’їзді п’ятилітрову пляшку з табличкою-поясненням. А коли вона наповниться – віднести на один з пунктів прийому.

Змінити світ на краще може кожен. Можливо, збір батарейок – це один з перших кроків до екологічної свідомості хмельничан.